Το ενεργειακό πλάνο για την Ελλάδα

Τους στόχους και για φυσικό αέριο και αγωγούς έθεσε ο Π. Σκουρλέτης

Τη διαμόρφωση ενός οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μακροπρόθεσμου ενεργειακού πλάνου και την υιοθέτηση μίας νέας δομής και ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς που θα έχει ως προτεραιότητα τα νοικοκυριά, τη στήριξη των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω εξασφάλισης ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας και την προώθηση ενεργειακών επενδύσεων με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία, έθεσε ως στόχο της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για εξάντληση όλων των περιθωρίων, ώστε να  ενταχθούν στη στρατηγική του υπουργείου, οι σχετικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, με την κατάλληλη εφαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα και, όπου απαιτείται, με την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και επιλογών. «Στη διαδικασία αυτή, θα επιμείνουμε ότι η οποιαδήποτε απελευθέρωση της αγοράς στη βάση των  Ευρωπαϊκών Οδηγιών, δεν θα έχει πραγματικό όφελος εάν δεν εξασφαλίζει επενδύσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού και εάν δεν παρέχει καλύτερες υπηρεσίες αλλά και φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας προς τους πολίτες και την οικονομία», εξήγησε.

 

Επέκταση της χρήσης ΦΑ προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας

Όσον αφορά τις επικείμενες αλλαγές στην εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι επιδίωξη και στόχος της προτεινόμενης αναμόρφωσης της λιανικής αγοράς του, παραμένει η ταχύτερη δυνατή μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και στην οικιακή κατανάλωση, η αύξηση της χρήσης του ΦΑ με άμεση καύση και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Η αύξηση της διασύνδεσης σε  περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, η  επαναδιαπραγμάτευση των υφισταμένων συμβάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών. «Η επέκταση της χρήσης του ΦΑ σε περισσότερες περιοχές της χώρας μαζί με τη  διασφάλιση  της δυνατότητας των καταναλωτών να επιλέγουν προμηθευτή, οδηγούν σε εκλογίκευση των τιμών  με στόχο να προσεγγίσουν το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο και οι μειωμένες  τιμές του ΦΑ να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ολοκληρώνεται η διευθέτηση των ανοικτών θεμάτων σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ προκειμένου να διασφαλισθούν σε νέα βάση τα κατά το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη τόσο δημοσιονομικά όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
Για το δε κυοφορούμενο σχέδιο για τον νέο αγωγό ΦΑ  του λεγόμενου «Κεντρικού Διαδρόμου» που θα δημιουργηθεί με τη συμφωνία κρατών μελών της Ε.Ε της Νοτιοανατολικής Ευρώπης IGB (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία), υποστήριξε ότι η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τη θέσπιση κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για την προώθηση του Ανδριατικού αγωγού/ΤΑΡ, με τον οποίο θα αυξηθούν οι ποσότητες ΦΑ από την περιοχή της Κασπίας που θα φτάνουν στην Ε.Ε, αλλάζει τα γεωενεργειακά δεδομένα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα ελληνορωσική  πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της, ως χώρας  κόμβου και  διαμετακόμισης ενέργειας» προσέθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει