Σταθάκης: Οι 4 πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής για το φυσικό αέριο

Σταθάκης: Οι 4 πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής για το φυσικό αέριο

Η ενέργεια θα συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό αγαθό στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο EU – EURASIA – CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

 

Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τους τέσσερις πυλώνες για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στην αγορά φυσικού αερίου που είναι οι εξής:

 

1 Η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της χονδρικής και της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.

2 Η ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στο πλαίσιο του νότιου και νοτιοανατολικού διαδρόμου φυσικού αερίου.

3 Η δημιουργία πολλαπλών εισόδων για την υποδοχή φυσικού αερίου, με στόχο τη μεγαλύτερη επέκταση της βαλκανικής αγοράς LNG.

4 Η ενδυνάμωση της προοπτικής η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων.

 

Ειδικότερα, σε σχέση με την αγορά φυσικού αερίου σημείωσε πως η απελευθέρωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Εκτός από τη ΔΕΠΑ στη χονδρική αγορά υπάρχουν και άλλες εταιρείες. Επιδίωξη είναι να διευρυνθεί η αγορά φυσικού αερίου, χωρίς να απειληθεί η ασφάλεια του ανεφοδιασμού. Η ΔΕΠΑ θα παραμείνει στρατηγικός πυλώνας του συστήματος.

 

Στη λιανική αγορά έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός της διανομής από την προμήθεια. Στρατηγική επίσης του υπουργείου είναι η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, μέσω της προσέλκυσης νέων παικτών στην αγορά, για την επέκταση του δικτύου διανομής σε περισσότερα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Ήδη υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε υφιστάμενες εταιρείες διανομής σε 50 περιοχές και πόλεις της Ελλάδας έως το 2023.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον TAP, τον αγωγό που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο, επισημαίνοντας πως έχει κατασκευαστεί το 50% του έργου. Το έργο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020. Σε σχέση με τον EastMed σημείωσε, ότι οι προκαταρκτικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και έδειξαν ότι είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτός.  Σύντομα θα ακολουθήσουν οι κύριες μελέτες. Το επόμενο βήμα θα γίνει με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας στα τέλη του έτους.

 

Σε σχέση με τον τρίτο στόχο που είναι η επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ανακοίνωσε, ότι εκτός από το σταθμό της Ρεβυθούσας θα δημιουργηθεί άλλη μια πύλη για υγροποιημένο αέριο. Αυτή η πύλη θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη.

 

ECO & Ενέργεια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει