F. Ermoli: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

Με τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως δυνάμει διαμετακομιστικού κέντρου φυσικού αερίου συνδέει το ενδιαφέρον της για τον ΔΕΣΦΑ η ιταλική Snam, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ιταλικής εταιρείας Φεντερίκο Ερμόλι.

Ανακοίνωσε ότι η Snam σκοπεύει να ανοίξει κεντρικά γραφεία στην Αθήνα για να διευθύνει τις αναπτυξιακές της δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη στρατηγική της εταιρείας για την ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει (Snam, Enagas, Fluxys) κερδίσει τον διαγωνισμό.

– Η Snam είναι επικεφαλής του ενός από τα δύο επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ. Οι σημερινοί μέτοχοι της εταιρείας αναμένουν τίμημα υψηλότερο από τα 400 εκατ. της Socar. H προσφορά που καταθέσατε ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους;

Βρισκόμαστε στη μέση μιας διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτό το θέμα.

– Αν κερδίσετε τον διαγωνισμό, τι σκοπεύετε να πράξετε έτσι ώστε να παρέχει ο ΔΕΣΦΑ οικονομικά ανταγωνιστικές υπηρεσίες προς τους χρήστες και να αναπτυχθεί η ελληνική αγορά φυσικού αερίου;

Κατά την άποψή μας, ο καλύτερος τρόπος για να έχει ένα σύστημα φυσικού αερίου πιο ανταγωνιστικό κόστος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, νέες διασυνδέσεις με πηγές προμήθειας αερίου για διαφοροποίηση στην προμήθεια και διασυνδέσεις με άλλα δίκτυα για την ανάπτυξη διαμετακόμισης, αλλά και καλύτερη ενσωμάτωση του συστήματος στην Ευρώπη και στην περιοχή της Μεσογείου. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν νέες χρήσεις για το φυσικό αέριο, όπως το CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) για μεταφορές και το βιομεθάνιο για διεύρυνση της αγοράς και όφελος από τις οικονομίες κλίμακας. Ακριβώς αυτά προτίθεται να κάνει η Snam στην Ελλάδα.

– Πού προσβλέπει η Snam με την είσοδό της στον ΔΕΣΦΑ;

Επιθυμούμε να έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε βασικοί μέτοχοι στον ΔΕΣΦΑ, καθώς φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε την εταιρεία περαιτέρω και να συνεισφέρουμε στο να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο για φυσικό αέριο προερχόμενο από διαφορετικές περιοχές. Tο εν λόγω δίκτυο είναι ήδη συνδεδεμένο με αυτό της Ιταλίας μέσω του αγωγού TAP-ΤΑNAP, και αυτό αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα πώς η Ελλάδα είναι πιθανόν να καταστεί το σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση της προμήθειας (φυσικού αερίου) και επιπλέον δρόμων. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΔΕΣΦΑ χρειάζεται εταίρους αρκετά δυνατούς που θα επενδύσουν στο μέλλον της εταιρείας για τη χώρα και τον γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο, λόγω της στρατηγικής της θέσης στον λεγόμενο «νότιο διάδρομο», αλλά και μέσω άλλων πιθανών αναπτυξιακών έργων στην Ανατολική Ευρώπη. Κάθε ένας εταίρος της κοινοπραξίας μας έχει δεσμευθεί στο έργο του αγωγού TAP. Αυτό καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για τη Snam.

– Ποια θα μπορούσε να είναι η έκταση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου;

Η Snam σκοπεύει να ανοίξει κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, απ’ όπου θα διευθύνει τις στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακές δραστηριότητές της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με σημαντικές ευκαιρίες για το φυσικό αέριο από την Κασπία, τη Ρωσία και πιθανότατα από το Ισραήλ, την Κύπρο και τον Λίβανο. Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν έναν σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσουν στη δημιουργία της ενεργειακής ένωσης και μιας στρατηγικής συμμαχίας για τη Μεσόγειο.

Ποιοι είναι οι βασικοί επιχειρηματικοί τομείς συνεργασίας μεταξύ Snam και ΔΕΣΦΑ, Ιταλίας και Ελλάδας στο φυσικό αέριο;

Η συνεργασία μας θα πρέπει να βασιστεί στους ακόλουθους βασικούς στρατηγικούς στόχους: Μείωση του ενεργειακού κόστους με στόχο την αύξηση της παραγωγής και της τόνωσης του ΑΕΠ. Αύξηση της ασφάλειας στην προμήθεια φυσικού αερίου, με την ανάπτυξη νέων υποδομών και την προσέλκυση νέων πόρων από την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, και υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG απ’ όλο τον κόσμο. Δράση για το κλίμα: μείωση των εκπομπών CO2 και άλλων ρυπογόνων εκπομπών. Eρευνα και καινοτομία σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα: ώθηση της πρώιμης χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων για δίκυκλα, αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά και πλοία, αναπτύσσοντας περιφερειακές ικανότητες και βιομηχανίες.

ECO & Οικονομία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει