Σταθάκης: «Γεφύρι» για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια το φυσικό αέριο

Τους κεντρικούς άξονες του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε κύκλο εργασιών για την ενέργεια, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών “Visegrad-4 plus Balkan-4 plus”.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, την περασμένη Παρασκευή στο Σούνιο.

Ο ΥΠΕΝ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, καθώς και του «χειμερινού πακέτου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε επίσης, ότι θέτουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους στο πλαίσιο της εκπόνησης του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού.

Συνέχισε λέγοντας ότι παρότι η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν σημαντικά εξαρτημένη από το λιγνίτη, καθότι αντιπροσώπευε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ενέργειας, προχωράμε στα εξής βήματα:

μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ώστε να προσεγγίσει περίπου το 20%

αύξηση του μεριδίου των Α.Π.Ε. ώστε μελλοντικά να φτάσει το 50%

βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30%

Ειδική αναφορά έκανε στον κεντρικό ρόλο του φυσικού αερίου, το οποίο και θα λειτουργήσει ως το «καύσιμο-γέφυρα» στη διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Δεδομένου ότι η σημαντική εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από εισαγωγές φυσικού αερίου εγείρει ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για τα κράτη-μέλη, παρουσίασε τις τρεις βασικές αρχές που διέπουν την σχετική ευρωπαϊκή και την εθνική πολιτική.

  1. Διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων
  2. Αύξηση του αριθμού των προμηθευτών
  3. Ανάπτυξη των διασυνδέσεων

Ενημέρωσε στη συνέχεια τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών Visegrad-4 plus Balkan-4 plus για τα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία εμπλέκεται η χώρα και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον εταιρειών, με μεγάλη εμπειρία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στη σταδιακή ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), στον Αγωγό East Med, στην αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας, στην επικείμενη κατασκευή του πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης και τέλος, στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

ECO & Ενέργεια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει