Το 2020 το πρώτο φυσικό αέριο στην Κύπρο

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος της Αφροδίτης βρίσκεται σήμερα στη φάση ανάλυσης διαφόρων επιλογών προς ανάπτυξη, εξηγεί ο δρ Μάικ Ευθυμίου, μέλος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Οι αναλύσεις αυτές καταλήγουν στην επιλογή μεταφοράς φυσικού αερίου απευθείας μέσω θαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο, όπως σημειώνει ο κ. Ευθυμίου στην συνέντευξή του στην Αντιγόνη Σολομωνίδου – Δρουσιώτου, philenews.com. Αποκαλύπτει ότι οι εταίροι στο τεμάχιο 12 ξεκινούν μια κοινή εκστρατεία μάρκετινγκ για το φυσικό αέριο της Αφροδίτης. Αναλύοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, δηλώνει ότι η Noble, ως ο διαχειριστής του οικοπέδου 12, θα πρέπει να κάνει δήλωση για την εμπορικότητα της Αφροδίτης αφού λάβει υπόψη της τα ανακτήσιμα αποθέματα και τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου.

 

Παράλληλα, σημειώνει ότι  πρέπει να ετοιμάσει το Σχέδιο Ανάπτυξης της Αφροδίτης  που θα αντικατοπτρίζει την εμπορικότητα του κοιτάσματος και να το υποβάλει στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο όταν έχει τη βεβαιότητα ότι αυτό το σχέδιο είναι υγιές τότε θα το αποδεχτεί και θα εκδώσει άδεια εκμετάλλευσης για το οικόπεδο Αφροδίτη.  Σύμφωνα με τον δρα Ευθυμίου, αυτό θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι θα δώσει το πράσινο φως στο διαχειριστή για να προχωρήσει.  Κι αυτό πρέπει να συμβεί προς το τέλος του 2015. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη παρέχει την πρώτη ευκαιρία για την παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για άλλες εγχώριες ανάγκες. Αν η φάση εκτέλεσης ξεκινήσει το 2017, τότε θα περιμένουμε το πρώτο φυσικό αέριο να φτάσει στην Κύπρο το 2020.

 

-Ποιες είναι οι σημαντικές φάσεις για την ανάπτυξη ενός κοιτάσματος στον τομέα του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου; 
Η διαδικασία ανάπτυξης ενός κοιτάσματος περνά μέσα από μια σειρά από ξεχωριστές και διαδοχικές φάσεις. Αυτές είναι οι εξής: Πρώτο ο εντοπισμός και η αξιολόγηση της ευκαιρίας. Δεύτερο η ανάλυση διαφόρων επιλογών προς ανάπτυξη (Concept Select Phase). Τρίτο ο Ορισμός του Έργου (Front End Engineering and Design (FEED)). Τέταρτο η εκτέλεση έργου- μελέτη και κατασκευή (Detailed Design and Construction). Πέμπτο η λειτουργία και η παραγωγή (Operation and Production). Η ανακάλυψη γίνεται συνήθως στην πρώτη φάση και η εκτίμηση του κοιτάσματος συνεχίζεται από την πρώτη στη δεύτερη φάση. Στη φάση για ανάλυση διαφόρων επιλογών (Concept Select Phase) εξετάζουμε πιθανούς τρόπους ανάπτυξης του κοιτάσματος και αξιολογούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής. Στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, καθώς κινούμαστε από τη μία φάση στην επόμενη πρέπει να πληρούνται ορισμένοι αυστηροί έλεγχοι όσον αφορά την τεχνική ωριμότητα και την κερδοφορία του έργου. Μόλις οι έλεγχοι είναι θετικοί, αυτό μας δίνει το πράσινο φως που ανοίγει το δρόμο για την επόμενη φάση και καθιστά διαθέσιμη την χρηματοδότηση. Αυτό το πράσινο φως μπορεί επίσης να απαιτείται από την κυβέρνηση της χώρας υποδοχής, ιδίως για την έναρξη της τρίτης φάσης ή και της τέταρτης.

 

-Σε ποια φάση βρίσκεται η ανάπτυξη στο κοίτασμα Αφροδίτη με δεδομένο ότι θα πρέπει να ληφθούν τώρα κρίσιμες αποφάσεις; 
Η ανάπτυξη του κοιτάσματος της Αφροδίτης βρίσκεται σήμερα στη φάση ανάλυσης διαφόρων επιλογών προς ανάπτυξη (Concept Select Phase). Είμαστε στη διαδικασία της λήψης των τελικών αποφάσεων με την έννοια της επιλογής προς ανάπτυξη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση στην επόμενη φάση, δηλαδή στη φάση του ορισμού (FEED).

 

-Ποια είναι τα κύρια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην παρούσα φάση;
Στη φάση ανάλυσης διαφόρων επιλογών προς ανάπτυξη  (Concept Select Phase) διασφαλίζουμε ότι κάναμε επαρκή διερεύνηση και αξιολόγηση της γεώτρησης για να κατανοήσουμε τη δεξαμενή. Θα είμαστε τότε σε θέση να καθορίσουμε τις διάφορες επιλογές για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, καθ’ όλη τη διαδρομή από τη δεξαμενή στην αγορά. Τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην παρούσα φάση είναι τα εξής: Ποιες είναι οι ανακτήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου; Πόσες γεωτρήσεις χρειάζονται; Ποιες είναι οι πιθανές ιδέες για ανάπτυξη του κοιτάσματος, ποιες πρέπει να είναι οι απαραίτητες υποδομές για κάθε ιδέα; Η υποδομή αυτή μπορεί να είναι υποθαλάσσια ή στην επιφάνεια της θάλασσας ή στην ξηρά ή ένας συνδυασμό των πιο πάνω. Ποιοι είναι οι πελάτες και πώς μπορώ να μεταφέρω το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο στους πελάτες; Τα παραπάνω μπορεί να θεωρηθούν κυρίως τεχνικά ζητήματα. Στην πραγματικότητα, κάθε αναπτυξιακή επιλογή εξετάζεται μέσα από αυτό που αποκαλούμε φακό TECOP. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε επιλογή εξετάζουμε T = Τεχνικά, Ε = Οικονομικά, C = Εμπορικά (Commercial), Ο = Διαχειριστικά (Operational) και Ρ = Πολιτική πτυχή. Μια καλή ιδέα ανάπτυξης θα πρέπει να είναι εύρωστη ιδωμένη μέσα από το σύνολο του φακού TECOP. Στην Κύπρο έχουμε την τάση να πηγαίνουμε κατ’ ευθεία στην πολιτική πτυχή, ίσως επειδή νομίζουμε ότι έχει πρωτίστη σημασία ή ότι την καταλαβαίνουμε καλύτερα. Η πραγματικότητα είναι ότι το έργο θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία στην Κύπρο αν οι αποφάσεις καθοδηγούνται πρωτίστως από τις τεχνικές, οικονομικές και εμπορικές πτυχές.

 

-Ποιες είναι οι πιθανές επιλογές ανάπτυξης για ένα κοίτασμα φυσικού αερίου, όπως είναι η Αφροδίτη;
Η Αφροδίτη είναι ένα κοίτασμα φυσικού αερίου σε βάθος νερού 1.700 μέτρα, που είναι σχετικά βαθιά νερά. Η ίδια η δεξαμενή είναι επίσης βαθιά κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και αυτό κάνει τη γεώτρηση μάλλον ακριβή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των γεωτρήσεων. Στο βυθό της θάλασσας χρειάζονται υποδομές αγωγών που θα διοχετεύουν την παραγωγή σε μια πλωτή εγκατάσταση πάνω από το κοίτασμα. Η εγκατάσταση αυτή διαχωρίζει το αέριο από οποιοδήποτε υγρό υδρογονανθράκων και οτιδήποτε άλλα ανεπιθύμητα παράγωγα όπως άμμο ή νερό. Το καθαρό αέριο (μεθάνιο) είναι τώρα έτοιμο για εξαγωγή. Το ένα σενάριο είναι ότι θα το εξάγουμε μέσω αγωγού προς την περιφερειακή αγορά, για παράδειγμα την Αίγυπτο. Όπως είπαμε, βρισκόμαστε στην τελική φάση της ανάλυσης διαφόρων επιλογών προς ανάπτυξη και καταλήγουμε στην επιλογή αγωγού προς την Αίγυπτο.

 

-Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν κατά τους προσεχείς μήνες προκειμένου να επιτύχουμε;
Η Noble, ως ο διαχειριστής του οικοπέδου 12, πρέπει να κάνει δήλωση για την εμπορικότητα της Αφροδίτης (Declaration of Commerciality). Μια τέτοια δήλωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα ανακτήσιμα αποθέματα και τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου. Παράλληλα, η Noble πρέπει να ετοιμάσει το Σχέδιο Ανάπτυξης της Αφροδίτης  (Aphrodite Development Plan) που θα αντικατοπτρίζει την εμπορικότητα του κοιτάσματος και να το υποβάλει στο Υπουργείο Ενέργειας. Όλη η παραπάνω εργασία έχει τεχνικές, οικονομικές και εμπορικές πτυχές. Όταν το Υπουργείο έχει τη βεβαιότητα ότι αυτό το σχέδιο είναι υγιές τότε θα το αποδεχτεί και θα εκδώσει άδεια εκμετάλλευσης για την Αφροδίτη. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι θα δώσει το πράσινο φως στο Διαχειριστή για να προχωρήσει. Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτό ως το πράσινο φως για τη μετάβαση στη Φάση 3, που είναι ο Ορισμός του Έργου (FEED). Αυτό πρέπει να συμβεί προς το τέλος του 2015.

 

-Τι λέτε για την παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο, πότε περιμένετε να συμβεί; 

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη παρέχει την πρώτη ευκαιρία για την παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για άλλες εγχώριες ανάγκες. Η άφιξη των εγχώριου φυσικού αερίου στη Κύπρο θα είναι, φυσικά, ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τον κυπριακό λαό. Αυτό δεν είναι απλώς συμβολικής σημασίας, η μετάβαση από υγρά καύσιμα στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει σε χαμηλότερη και πιο σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αν η φάση εκτέλεσης ξεκινήσει το 2017, τότε θα περιμέναμε το πρώτο φυσικό αέριο να φτάσει στην Κύπρο το 2020.

 

Θετικά για οικονομία

 

-Ποιες θα είναι οι κύριες συνέπειες, θα αλλάξει η ζωή των Κυπρίων; 
Όσον αφορά στο πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τη ζωή των Κυπρίων, βλέπω την άφιξη του φυσικού αερίου και τα πρόσθετα έσοδα από το φυσικό αέριο ως ένα από τα σημαντικά βήματα για μείωση του ενεργειακού λογαριασμού της Κύπρου και την στροφή σε καθαρότερες και πιο βιώσιμες πηγές. Η άλλη αλλαγή που θα πρέπει να συμβεί παράλληλα, είναι η καθιέρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα, η Κύπρος, λόγω της ηλιοφάνειας μας, προσφέρεται στην αυξημένη χρήση των φωτοβολταϊκών ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ακόμα μια τρίτη αλλαγή είναι αυτή της ενεργειακής απόδοσης. Αυτές οι τρεις αλλαγές στο σύνολό τους, μπορεί να έχουν σοβαρές, θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου και της ποιότητας ζωής.

 

Πιο συμφέρουσα ανάπτυξη η εξαγωγή σε περιφερειακές αγορές

 

-Μέχρι πριν από λίγους μήνες μιλούσαμε για τη δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου στο Βασιλικό, τώρα μιλάτε για εξαγωγή στις περιφερειακές αγορές, γιατί αυτή η αλλαγή…
Για να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα η υγροποίηση φυσικού αερίου, χρειαζόμαστε ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 10TCF (TCF=τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) έτσι ώστε να τροφοδοτείται διπλή  γραμμή παραγωγής, επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακας. Οι προοπτικές για δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου στο Βασιλικό φαίνονταν καλές όταν νομίζαμε ότι η ποσότητά αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη ήταν γύρω 7TCF, με βάση την αρχική διερεύνηση. Εκείνη την εποχή υπήρχε επίσης το ενδιαφέρον να φέρει το Ισραήλ το δικό του φυσικό αέριο στο εργοστάσιο υγροποίησης στο Βασιλικό, οπότε αυτή η επιλογή θα ήταν πολύ βιώσιμη. Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου η εκτίμηση της ποσότητας στην Αφροδίτη μειώθηκε όπως και το ενδιαφέρον του Ισραήλ για να έρθει στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές επιλογές για την Αφροδίτη έχουν περιοριστεί και τώρα στέκεται ως πιο συμφέρουσα ανάπτυξη η εξαγωγή στις περιφερειακές αγορές, αυτός είναι ο πιο ελκυστικός τρόπος για να αποτιμηθούν σε χρήμα τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα  Αφροδίτη.

 

-Πρέπει να ξεχάσουμε τη δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό;
Όχι, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε. Αν η Κύπρος κάνει αρκετά μεγάλη ανακάλυψη φυσικού αερίου της τάξης των 10TCF, το εργοστάσιο LNG στο Βασιλικό θα είναι μια επιλογή που πρέπει να εξεταστεί εκ νέου, μαζί με άλλες επιλογές. Αν τα αποθέματα που θα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή κυμαίνονται στα 4-8TCF, το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό θα είναι λιγότερο ελκυστικό, αλλά μια πλωτή εξέδρα  υγροποίησης (FLNG) μπορεί να είναι μια καλή τεχνική και οικονομική λύση. Θα πρέπει να έχουμε αυτές τις επιλογές ανοικτές για το μέλλον. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο μέλλον, αλλά αυτό θα απαιτήσει επιμονή από τις εταιρείες πετρελαίου και κάποια υποστήριξη από τη θεά τύχη.

 

-Μπορείτε να απαριθμήσετε τις κύριες αβεβαιότητες που θα χρειαστεί να κλείσουν ή να περιοριστούν σε αυτή τη φάση;
Οι κυριότερες αβεβαιότητες εξακολουθούν να συνδέονται με τη γεωλογία του κοιτάσματος  Αφροδίτη και χρειαζόμαστε μια επιβεβαιωτική γεώτρηση για να μειώσουμε την αβεβαιότητα. Μια δεύτερη μεγάλη αβεβαιότητα είναι το ποιοι θα είναι οι πελάτες μας για το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο και ποιους εμπορικούς όρους θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε. Άλλες αβεβαιότητες αφορούν τις σωστές επιλογές σε σχέση με την πλωτή μονάδα παραγωγής και την υποθαλάσσια υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών στην Αίγυπτο. Υπάρχουν επίσης ορισμένες αβεβαιότητες όσον αφορά το ποιος θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις αυτές.

 

Μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό προς την Αίγυπτο

 

-Ο ρόλος της Noble ως διαχειρίστριας του τεμαχίου 12 είναι καθαρός και ποιος είναι ο ρόλος της Delek στην ανάπτυξη της Αφροδίτης;
Η Delek, ως εταίρος στο τεμάχιο 12, θα χρηματοδοτήσει μέρος το έργου, ανάλογο με το μερίδιό της και θα πρέπει να συμφωνήσει με το Σχέδιο Ανάπτυξης της Αφροδίτης. Επιπλέον, οι εταίροι στο τεμάχιο 12 συμφώνησαν να πωλήσουν από κοινού το αέριο στους πελάτες. Λόγω αυτού η Delek πρέπει να συμφωνήσει με την επιλογή των πελατών και τις συμφωνίες πώλησης του αερίου. Οι εταίροι στο τεμάχιο 12 Noble, Delek και CHC εργάζονται μαζί πάνω σε αυτούς τους τομείς.

 

-Οι Ισραηλινοί δεν καλοβλέπουν την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου…
Η Delek, ως εταίρος στο τεμάχιο 12, θα ήθελε να δει την Αφροδίτη να αναπτύσσεται εγκαίρως σε κερδοφορία. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν την εξαγωγή του φυσικού αερίου από την Αφροδίτη στην Αίγυπτο. Πρόσφατα έχει υπογραφεί το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Αιγύπτου δηλώνοντας την πολιτική βούληση, ενώ οι εταίροι στο τεμάχιο 12 διερευνούν από κοινού πιθανούς αγοραστές από την Αίγυπτο.

 

-Με απευθείας αγωγό προς την Αίγυπτο η εκμετάλλευση του Αφροδίτη;
Ναι, η ανάπτυξη της Αφροδίτης θα περιλαμβάνει έναν αγωγό απ’ ευθείας από το τεμάχιο 12 στην Αίγυπτο.

 

Εκστρατεία μάρκετινγκ για το φυσικό αέριο της Αφροδίτης

 

-Η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο αποτελεί ένα βήμα προς την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας;
Η εξαγωγή του φυσικού αερίου σε περιφερειακές αγορές είναι σε κάθε περίπτωση η πρώτη λογική επιλογή για την ανάπτυξη κοιτασμάτων  φυσικού αερίου. Στην περίπτωση της Κύπρου δεν είχε εξεταστεί με κάθε λεπτομέρεια νωρίτερα, δηλαδή το 2010-2012, επειδή η Αίγυπτος είχε στο χαρτί άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου και αποτελούσε έως και το 2011-2012 σημαντικό εξαγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου κυρίως προς την ΕΕ. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά το 2013 και τώρα προβλέπεται ότι η Αίγυπτος θα έχει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου για τα επόμενα 15 χρόνια. Επιπλέον, η Αίγυπτος ήταν πάντα ένα φιλικό γειτονικό κράτος της Κύπρου και η προμήθεια φυσικού αερίου στην Αίγυπτο θα συμβάλει στην ενίσχυση των φιλικών θεσμών. Γι’ αυτό το λόγο η εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο έχει νόημα και φαίνεται σωστή από τεχνοοικονομική και πολιτική πτυχή.

 

-Η συζήτηση με το Κάιρο επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου, δηλαδή στο Ίντκου και στην Νταμιέτα, που θα δέχονται το αέριο από το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ…
Οι συζητήσεις με την Αίγυπτο καλύπτουν τις δύο μονάδες τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ίντκου και στην Νταμιέτα, αλλά περιλαμβάνουν επίσης την παροχή φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Οι εμπορικές πτυχές θα υπαγορεύσουν τις πιο ελκυστικές επιλογές.

 

-Η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου και η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ ξεκίνησαν επαφές;
Ναι, εξετάζουμε τις τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας θαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.

 

-Ξεκινήσατε επαφές και διαπραγματεύσεις όσον αφορά τις εμπορικές πτυχές, δηλαδή την κατανομή του κόστους των υποδομών, τις ποσότητες και κυρίως τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου;
Είχαμε ήδη κάποιες επαφές οι οποίες θα γίνουν πιο συχνές και εντονότερες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

 

-Πού βρίσκεται αυτή την στιγμή η διαδικασία;
Οι εταίροι στο τεμάχιο 12 ξεκινούν μαζί μια κοινή εκστρατεία μάρκετινγκ για το φυσικό αέριο της Αφροδίτης.

 

-Το έργο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τις εταιρείες που εμπλέκονται στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων και στις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου;
Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη θα παραμείνει ένα θέμα για τους εταίρους στο τεμάχιο 12. Αυτό που είναι υπό συζήτηση είναι η κατασκευή και λειτουργία των υποδομών του αγωγού από την Αφροδίτη στην Αίγυπτο. Αυτή η κατασκευή μπορεί να αναληφθεί από τις εταιρείες που κατέχουν και λειτουργούν το εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου (π.χ. BGor Union Fenoza) ή ακόμη και από άλλα μέρη.

 

-Τα θέματα ασφάλειας και προστασίας υποδομών υδρογονανθράκων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος;
Ο διαχειριστής υποχρεώνεται να υποβάλει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την ασφάλεια των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος σε περίπτωση ατυχήματος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές και θα ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες. Αυτό το έργο είναι σε εξέλιξη.
WHO IS WHO

O δρ Μάικ Ευθυμίου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) από τον Φεβρουάριο του 2014. Με σπουδές με BSc και MSc στην Πολιτική και Διαρθρωτική Μηχανική και PhD στην Υπεράκτια Μηχανολογία, ασχολείται με ανάπτυξη υποδομών, πλατφόρμες, αγωγούς. Τα τελευταία 32 χρόνια εργάστηκε με την εταιρεία Shell, σε θέσεις που σχετίζονται με την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως υπεράκτιες. Η εμπειρία αυτή καλύπτει όλες τις σημαντικές φάσεις της ανάπτυξης πετρελαίου και αερίου, από την αρχική αξιολόγηση της ευκαιρίας, μέσω του τεχνικού σχεδιασμού, κατασκευής των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία τους. Έχει δημοσιεύσει πολλά τεχνικά έγγραφα και διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα των υπεράκτιων εγκαταστάσεων για παραγωγή υδρογονανθράκων. Μετά τη συνταξιοδότησή του από τη Shell το 2013 διορίστηκε καθηγητής Θαλάσσιων Κατασκευών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει