Gazprom: «Διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τον αγωγό»

Συνάντηση του επικεφαλής τη ρωσική εταιρεία, Αλεξέι Μίλερ, με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Για διαπραγματεύσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γύρω από τον το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και γενικότερα τις ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, μετά το πέρας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία, επισημαίνοντας δε, ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να το υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. «Υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά», εξήγησε επί του θέματος.
Επιπλέον δε, πρόσθεσε ότι η Gazprom εγγυάται τη μεταφορά έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, μέσα από τον αγωγό που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, ισχυριζόμενος ότι «αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα».

 

Π. Λαφαζάνης: «Ελπίζουμε σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον αγωγό»

 


Για εποικοδομητικές συζητήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στον κόσμο, έκανε λόγο από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την ουσιαστικότερη δυνατή ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. «Η Ελληνορωσική συνεργασία έχει για εμάς πάρα πολύ μεγάλη, στρατηγική θα έλεγα, σημασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για το θέμα του αγωγού υποστήριξε ότι «ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τη ρώσικη πλευρά και ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον αγωγό, με σημαντικότατα οφέλη για τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό». «Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και στον ευρωπαϊκό χώρο», κατέληξε.
Κατόπιν σχετικής ερώτησης δε, προσέθεσε ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί και θα περάσει και ο ΤΑΡ και άρα «δεν δικαιολογείται η ΕΕ να δέχεται και να δίνει άδεια στον ΤΑΡ και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM, ο οποίος θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του κ. Λαφαζάνη με τον κ. Μίλερ, που προηγήθηκε αυτής με τον πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος και ενός «οδικού χάρτη» που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει