ΥΠ.ΕΝ: Κυπριακό – ισραηλινό φυσικό αέριο να περνούν από την Ελλάδα

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Πάνος Σκουρλέτης απηύθυνε χαιρετισμό στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στον οποίο ανέφερε την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης για το κυπριακό και ισραηλινό φυσικού αερίου. Το χαιρετισμό ανέγνωσε εκπρόσωπος της ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο.

 

Η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελέσει χώρα διέλευσης του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε μέσω δεξαμενόπλοιων μεταφοράς από εξαγωγικούς σταθμούς σε Κύπρο, Αίγυπτο ή και Ισραήλ, είτε απευθείας μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε: «Η Ελλάδα επιδιώκει να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στη Ν.Α. Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής και στην τροφοδοσία της Ευρώπης από νέες πηγές ενέργειας». Αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για την προμήθεια φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, με σαφή προσανατολισμό και μακροπρόθεσμη στόχευση την ενίσχυση της ασφάλειας του περιφερειακού σχεδιασμού φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής περιφέρειας.

 

Όπως είπε, η Ελλάδα επιδιώκει να αποκτήσει κεντρικό ρόλο ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή με το συνδυασμό αγωγών φυσικού αερίου, όπως του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ), του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), τη συνδρομή υγροποιημένου αερίου από τερματικό κόμβο αερίου στη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη) και τον υπό σχεδιασμό νέο αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου του Νοτίου Διαδρόμου, που θα επεκταθεί στη συνέχεια προς την Ελλάδα και στην Ιταλία.

 

Είπε επίσης ότι στο πολυδιάστατο αυτό σχέδιο περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης και ανάδειξης της Ελλάδας ως νέου ενεργειακού κόμβου, περιλαμβάνεται και το σχέδιο αγωγού του Νοτίου Διαδρόμου του EastMed, που ξεκινώντας από κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω της Κρήτης, θα καταλήγει στην Ελλάδα με υποθαλάσσιο αγωγό μεγάλου μήκους. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδα να στηρίξει τον αγωγό αυτό, καθώς και τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα διέλευσης LNG, χαρακτηρίζοντας τον τερματικό σταθμό εισαγωγής στη Ρεβυθούσα ως μια στρατηγική υποδομή.

 

Είπε επίσης ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου τροποποιεί τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή, φέρνοντας την Κύπρο στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της ΝΑ Μεσογείου. Αναφέρθηκε ακόμα και στην προώθηση έργων σχετικών με την ανάπτυξη της διασύνδεσης των δύο χωρών με την ΔΕΗ – Quantum Energy, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, να εργάζεται πάνω στην προώθηση της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής μέσω του EuroAsiaInterconnector, κάτι που – όπως είπε – θα δημιουργήσει μια σχέση αλληλεξάρτησης των απομονωμένων ενεργειακά αγορών Ισραήλ και Κύπρου, με την αγορά της ΕΕ.

 

Σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είπε ότι η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ΑΠΕ μπορεί να συμβάλει στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μίγματος, στην ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία του κλίματος. Τόνισε επίσης τη σημασία για το Υπουργείο του της διαμόρφωσης ενός πλουραλιστικού τομέα ενέργειας με σύσταση βιώσιμων εταιρικών σχημάτων, συσχετισμένων με την ενεργειακή αυτονομία επιλεγμένων νησιών με βάση τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο.

 

Ανέφερε τέλος ότι η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είναι άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο, αλλά και προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανταγωνιστικότητα, τη στήριξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει