Άλμα για ΑΠΕ και φυσικό αέριο στην Ε.Ε. ως το 2035

Συνεργασία ΕΠΑ Αττικής – ΕΥΔΑΠ

Ενδιαφέροντα στοιχεία και εκτιμήσεις για την ενεργειακή κατανάλωση, ζήτηση και εισαγωγές της Ε.Ε. με άξονα το 2035 έδωσε στη δημοσιότητα η BP την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσής της.

Πιο αναλυτικά, η πρωτογενής ενεργειακή κατανάλωση της Ε.Ε. προβλέπεται να μειωθεί στην περίοδο αυτή κατά 5%, ενώ άνοδο 126% θα σημειώσουν οι ΑΠΕ, 20% το φυσικό αέριο και 5% τα υδροηλεκτρικά, με ταυτόχρονη πτώση 53% για τον άνθρακα, 20% για το πετρέλαιο και 29% για την πυρηνική ενέργεια.

 

Επίσης, αναμένεται πτώση της ζήτησης σε όλους τους ενεργειακούς τομείς εκτός από τον ηλεκτρισμό, ο οποίος θα αυξηθεί κατά 2% ως το 2035. Το πετρέλαιο αναμένεται να παραμείνει το κυρίαρχο καύσιμο με μερίδιο 30%, ενώ θα ακολουθήσει το αέριο με 27% και οι ΑΠΕ που θα ξεπεράσουν τον άνθρακα το 2023 και θα φτάσουν το 19%.

 

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ε.Ε. προβλέπεται να χάσει την ηγετική της θέση στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας φέτος, την οποία θα λάβει στο εξής η Ασία. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αναμένεται μείωση της ενεργειακής έντασης κατά 33% στην εν λόγω χρονική περίοδο.

 

Οι ενεργειακές εισαγωγές της Ε.Ε. θα μειωθούν ελαφρώς, αν και αυτές του αερίου θα αυξηθούν κατά 41% με βασικές πηγές το LNG και το ρωσικό αέριο. Το πρώτο θα δει το μερίδιό του να αυξάνεται από 7% το 2014 σε 28% το 2035, ενώ οι ρωσικές προμήθειες θα παραμείνουν σταθερές στο 30%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει