Συμβούλιο ΕΕ: Πράσινο φως στην τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την έγκριση της προσωρινής συμφωνίας για το φυσικό αέριο από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Την προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας επί του φυσικού αερίου ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο της Ε.Ε., σε ανακοίνωσή του, επισημοποίησε ότι οι κοινοτικοί κανόνες για την αγορά του φυσικού αερίου, θα ισχύουν εφεξής για τους αγωγούς αερίου από και προς τρίτες χώρες.

Νωρίτερα, κατέστη γνωστό ότι η ρουμανική προεδρία της Ε.Ε. κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για την τροποποίηση της οδηγίας. Γνωστοποιήθηκε επίσης, ότι η συμφωνία θα υποβληθεί στους εκπροσώπους των κρατών-μελών του Συμβουλίου.

«Συμφωνήσαμε για τους νέους κανόνες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι αγωγοί από και προς τρίτες χώρες θα συμμορφώνονται με το κοινοτικό δίκαιο —βελτιώνοντας τη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου και ενισχύοντας την αλληλεγγύη» δήλωσε ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Αρίας Κανέτε, την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιβεβαίωσε δε, ότι υπήρξε συμφωνία για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία αφορά τα θαλάσσια τμήματα των αγωγών αερίου και επομένως, το ρωσικό project του «Nord Stream 2».

Υπενθυμίζεται ότι το νέος αγωγός αερίου αποτελεί μία κοινοπραξία ανάμεσα στη ρωσική Gazprom, τη γαλλική Engie, την αυστριακή OMV, τη γερμανοαγγλική Shell και τις γερμανικές Uniper — Wintershall.

Στόχο αποτελεί η ετήσια μεταφορά 55 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς την Ε.Ε. μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας το ουκρανικό έδαφος.

(Sputnik Greece)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει