Τριπλό «όχι» των Αζέρων για TAP

Αρνήθηκαν τα αιτήματα για μείωση τιμών, τέλη διέλευσης και ποσοστό μετοχών

Aρνητικοί στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου που θα προμηθευτεί η χώρα από τον TAP, καθώς και στην επιβολή τελών για τη διέλευσή του επί ελληνικού εδάφους, είναι η κρατική εταιρεία του Αζερμπαιτζάν, η Socar, απαντώντας στα αιτήματα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η απάντηση της Socar ήρθε δια του ισχυρού άνδρα της, Ελχάντ Ναζίροφ απέναντι στα τρία ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου που έβαλε στο τραπέζι κατά την προ εβδομάδας επίσκεψής του στο Μπακού, ο κ. Λαφαζάνης. Πρόκειται για εξέλιξη που συνδέεται σύμφωνα με πληροφορίες και με τη δυσαρέσκεια των Αζέρων έπειτα από την απόφαση της Κομισιόν να «παγώσει», χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τη διαδικασία έρευνας που διεξήγαγε για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αζέρικης κρατικής εταιρείας Elshad Nazirof την περασμένη Δευτέρα, η Socar μπορεί να πουλήσει σε ελληνική εταιρεία ποσοστά μετοχών για τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μειώσει τις τιμές στις οποίες αγοράζει η Ελλάδα το φυσικό αέριο. Ο κ. Nazirof, αναφορικά με το αίτημα για είσοδο ελληνικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με μείωση του ποσοστού της Socar. Ωστόσο, όπως τόνισε, θα πρέπει να βρεθεί η εταιρεία που θα θέλει να αγοράσει και το αίτημα να τεθεί στο σωστό χρόνο. «Θέλουμε ο αγωγός να γίνει περισσότερο ελληνικός», τονίζει με έμφαση.

Ο κ. Nazirof είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει λύσεις για τα προβλήματα κατασκευής του αγωγού και να μην καθυστερήσει η λειτουργία του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου. Οι τοποθετήσεις του στελέχους της Socar θα πρέπει να συνδυαστούν επίσης και με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη κρατική εταιρεία. Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να άρει την καταληκτική ημερομηνία της 22ας Απριλίου για την έκδοση απόφασης σχετικά με την εις βάθος έρευνα που διενεργεί παρατείνεται η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar. Η DGCom είχε ανακοινώσει στις 25 Νοεμβρίου 2013 ότι προχωράει σε εις βάθος έρευνα της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, γιατί διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η ολοκλήρωση της εξαγοράς μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει