Πώς θα αναπτυχθεί η χρήση του LNG στη ναυτιλία

LNG Illustration

Τρία είναι τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με το  Διευθυντή  Περιφερειακής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του νορβηγικού νηογνώμονα DNV Γιώργο  Τεριακίδη,  για να μπορέσει να αναπτυχθεί η χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου – LNG στη ναυτιλία της Ελλάδας, όσο και σε τομείς σχετικούς με την ηλεκτρική ενέργεια, τις επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία κ.ά.

 

Το στέλεχος του DNV υποστηρίζει ότι η Πολιτεία για να μπορέσει να αναπτύξει το συγκεκριμένο ζήτημα, θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ορίζοντας τις προϋποθέσεις για την αποθήκευση και παροχή LNG στα πλοία. Προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που στηρίζονται σε επιστημονικές μελέτες, και τα οποία κατά την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν αρκετά στοιχεία για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης στην Ελλάδα.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το αν είναι δυνατή η χρήση LNG από πλοία της ακτοπλοΐας, ανέφερε ότι έως σήμερα κανένας πλοιοκτήτης δεν έχει πραγματοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, ωστόσο προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλλει σε διευκολύνσεις δανειοδότησης και να χρηματοδοτήσει ενέργειες για το χτίσιμο νέων πλοίων ή πιθανής μετατροπής των υπαρχόντων.

 

Όπως αναφέρουν στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, η χρήση LNG στην ακτοπλοΐα θα μειώσει το λειτουργικό κόστος στα πλοία, το 40% του οποίου αφορά το πετρέλαιο, ενώ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιθανή μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και παράλληλα αύξηση του μεταφορικού έργου.

 

Στη Νορβηγία, 63 πλοία -στα οποία περιλαμβάνονται και επιβατηγά οχηματαγωγά- χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG, ενώ άλλα 50 χτίζονται και αναμένεται να παραδοθούν από το 2016 έως το 2018.

 

Πρόσφατα είχε υπάρξει μια μελέτη μετατροπής της Ρεβυθούσας σε σταθμό που να μπορεί να διοχετεύσει με LNG πλοία. Αυτή τη στιγμή στο μικρό νησί υπάρχουν δύο στρογγυλές δεξαμενές, οι οποίες ανεφοδιάζονται με LNG από πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο που μπαίνει στο δίκτυο της ΔΕΠΑ. Το σύστημα αποθήκευσης και μεταφοράς του αερίου στον σωλήνα ελέγχει η ΔΕΣΦΑ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει