Στην MYTILINEOS η πρώτη άδεια παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα συνιστά η έγκριση από τη ΡΑΕ του αιτήματος της MYTILINEOS, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που ανατρέπει το τοπίο και βοηθά αφενός στην προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου στην παραγωγή φθηνότερης ενέργειας καθώς δεν θα απαιτείται η αγορά δικαιωμάτων ρύπων που αυξάνει το κόστος της κάθε παραγόμενης κιλοβατώρας καθώς οι ρυπογόνες μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα, αναγκάζονται να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής και καθίστανται λιγότερο αποδοτικές και βιώσιμες.

Για αν γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιβάρυνσης σημειώνεται ότι οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν ξεπεράσει τα 21 ευρώ για κάθε τόνο.

Αντίθετα, στην αγορά ενέργειας ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος του φυσικού αερίου που έχει μικρότερες εκπομπές ρύπων από τον άνθρακα, ως μεταβατικό καύσιμο στην πορεία ενίσχυσης του ρόλου των ΑΠΕ μόλις οι συνθήκες (αποθήκευση ενέργειας) το επιτρέψουν.

Η αίτηση για την παραγωγής υποβλήθηκε στη ΡΑΕ με ημερομηνία στις 3 Μαρτίου και η έγκρισή της αποτελούσε προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, που αναμένεται να διαρκέσουν 10 έως 12 μήνες.

Αμέσως μετά και την έγκριση των μελετών αυτών θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου εργοστασίου για την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία σύμφωνα με τη Μυτιληναίος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021

Η άδεια που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ αφορά σε μονάδα ονομαστικής ισχύος 665 MW (καθαρή ισχύς 650MW) που θα κατασκευαστεί στη Βοιωτία (στο ενεργειακό συγκρότημα στα Άσπρα Σπίτια) και θα έχει διάρκεια 35 έτη.

Σύμφωνα με τους όρους της άδειας, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης θα πρέπει να γίνει σε 12 μήνες ενώ η ανάπτυξη του έργου σε 24 μήνες από την άδεια εγκατάστασης. Η μονάδα θα τεθεί σε δοκιμαστική 3μηνη λειτουργία ενώ η έναρξη της κανονικής λειτουργίας θα γίνει στις αρχές του 2021.

ECO & Ενέργεια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει