Κυπριακό φυσικό αέριο: Οι ελέφαντες στο δωμάτιο

To σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής της «Αφροδίτης»

Η αναγνώριση ύπαρξης φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ έχει τύχει εκτεταμένης δημοσιότητας και πολλά ακούγονται για το πως η Κύπρος θα επωφεληθεί του φυσικού πλούτου από τη πώληση αερίου.

 

Πολλά όμως εξ όσων ακούγονται είναι προϊόντα αβάσιμων υποθέσεων, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπ’όψην σημαντικούς συντελεστές. Στο άρθρο λοιπόν αυτό, παρατίθενται οι ελέφαντες στο δωμάτιο των Κυπριακών υδρογονάνθράκων, τα θέματα δηλαδή που είναι ευρέως γνωστά αλλά δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με την εικόνα της ανάπτυξης υδρογονάνθράκων προς την κοινή γνώμη.

 

Θέμα πρώτο: Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος. Η Κύπρος απλώς διέκοψε τις απολαβές δανειοδοτικών πακέτων από το ESM και μπαίνει πρόωρα στη περίοδο αποπληρωμής. Η οικονομία της χώρας, αν και σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι ακόμη μακριά από το να είναι υγιείς. Η Κύπρος, η οποία υπέγραψε το European Fiscal Compact, οφείλει να αποπληρώσει το χρέος προς το ESM/ IMF, ενώ η δανειοληπτική της δυνατότητα από άλλους διεθνής πιστωτές, μειώνεται.

 

Η χαμηλή Κυπριακή ρευστότητα και η περιορισμένη πιστοληπτική ικανότητα εχούν άμεσο αντίκτυπο στα σχέδια περί ανάπτυξης  υδρογονάνθράκων. Η πετρελαϊκή βιομηχανία χαρακτηρίζεται από κατά κόρον υψηλά κεφάλαια (‘capital intensive’), ευχέρεια που η Κύπρος προς το παρόν δεν έχει. Κεφάλαια τέτοιου βεληνεκούς, με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να έρθουν μόνο από διεθνής παράγοντες, οι οποίοι κατα συνέπεια θα ζητήσουν και τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα της πώλησης φυσικού αερίου.

 

Θέμα δεύτερο: Κυπριακά αποθέματα

Σύμφωνα με την έρευνα της Noble Gas, τα Κυπριακά ύδατα φέρουν, στο οικόπεδο 12 θέση Α2, 3,6-6 TcF (τρις κυβικά πόδια) φυσικού αερίου. Πρέπει να γνωστοποιηθεί στο κοινό η σημασία αυτών των αριθμών. Η έρευνα αυτή λοιπόν, αναφέρεται στους πιθανούς πόρους (Hydrocarbon resources) στο εν λόγω reservoir. Αυτό το εύρος υποδεικνύει την πιθανή συσσώρευση του κοιτάσματος από το 75ο μέχρι το 25ο εκατοστημόριο (δηλαδή 75% πιθανότητα το κοίτασμα να έχει πέραν των 3,6 TcF και 25% πιθανότητα να έχει πέραν των 6 TcF).

 

Χωρίς να μπαίνω σε πιο τεχνικές λεπτομέρειες, να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν διάφορες αβεβαιότητες λόγω του πρώιμου σταδίου ανάπτυξης του οικοπέδου, οι οποίες δεν επιτρέπουν να γνωρίζουμε ακόμα τα αποδεδειγμένα αποθέματα. Μόνο μετά από γεώτρηση, στη περίπτωση της Κύπρου γεώτρηση σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων (deep-water drilling), η Κύπρος θα είναι σε θέση να αναφέρεται σε αποθέματα (proved reserves).

 

Έτσι, προς το παρών όλα όσα ακούγονται για το πως θα χρησιμοποιηθεί το κυπριακό αέριο είναι απλά υποθέσεις. Χωρίς να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα ακριβές μοντέλο Συμφώνου Κατανομής Παραγωγής (Production Sharing Agreement model), από την εκάστοτε κυβέρνηση, που επί της ουσίας θα φέρει εισόδημα στη χώρα.

 

Συνοψίζοντας, τα Κυπριακά ύδατα φαίνεται να έχουν ευλογηθεί με σημαντικούς όγκους υδρογονάνθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Η πλειοψηφία εξ’όσων ακούγονται όμως, τείνουν σε μια υπερ-αισιόδοξη άποψη της ‘Κυπρου των υδρογονάνθράκων’, η οποία, προς το παρών είναι αβάσιμη και πρέπει να αποφευχθεί έτσι ώστε η χώρα να αναλογιστεί τις πραγματικές της επιλογές.

 

*Ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Aberdeen με τον τίτλο MSc Oil and Gas Management.

(του Κωνσταντίνου Θεοδώρου, SigmaLive.com)

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει