Φεβρουάριος: Νέες μειώσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου

Φεβρουάριος: Νέες μειώσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου

Ο Φεβρουάριος έρχεται με νέο κύμα μειωμένων τιμολογίων στο φυσικό αέριο και το ύψος του, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα αποστείλει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ΔΕΠΑ στις τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Πρόκειται για τη πρώτη φετινή μείωση, και ενώ πέρυσι η ΕΠΑ Αττικής, με συνολικά 320.000 πελάτες, έφτασε να περιορίσει τα τιμολόγιά της για τα νοικοκυριά κατά 18% για όλη τη σεζόν θέρμανσης. Η νέα μείωση οφείλεται στη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου, με την οποία είναι συνδεδεμένη στην Ελλάδα η τιμή εισαγωγής του καυσίμου από τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ.

 

Οπως πάντα, η κατηγορία που θα καρπωθεί περισσότερο το όφελος της μείωσης του πετρελαίου θα είναι η βιομηχανία. Τα συγκεκριμένα τιμολόγια υπολογίζεται ότι σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή είναι κατά 30% χαμηλότερα. Ένας βασικός λόγος που το ύψος της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο απ’ ότι για τα νοικοκυριά, σχετίζεται με τις δημοπρασίες αερίου. Διότι εκτός των μειώσεων στις διεθνείς τιμές, η ΕΠΑ θα μετακυλήσει στους πελάτες της και το όφελος από τις χαμηλότερες τιμές προμήθειας που εξασφάλισε στο πλαίσιο των δημοπρασιών αερίου που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΠΑ.

 

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες πάντως, το φυσικό αέριο εμφανιζόταν στον τομέα της θέρμανσης κατά 30% φθηνότερο από το πετρέλαιο και κατά 70% φθηνότερο από την ηλεκτρική ενέργεια. Σε επίπεδο νέου πελατολογίου, λειτουργώντας ως κίνητρο για τους καταναλωτές, οι πολύ χαμηλότερες έναντι του πετρελαίου τιμές του αερίου είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των καινούργιων συμβολαίων της ΕΠΑ Αττικής να αυξηθεί πέρυσι κατά 42%. Μάλιστα ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές, που περιόρισαν σημαντικά την ανταπόκριση των πελατών στο πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης λέβητα, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί το 40% των κονδυλίων περίπου 4 εκατ. ευρώ.

 

Τρέχουν οι διαδικασίες διαχορισμού

Στο μεταξύ, χωρίς απρόπτα προχωρούν οι διαδικασίες που επιβάλει ο νόμος για τη κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΠΑ και το διαχωρισμό του δικτύου από τη προμήθεια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο επόμενο διάστημα οι ΕΠΑ θα υποβάλουν στη ΡΑΕ τα τιμολόγιά τους, τα οποία και αναμένεται να εγκριθούν κάπου κοντά στο πρώτο εξάμηνο.

Αποτελεί κοινό μυστικό πάντως ότι το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου δεν ικανοποιεί τη Shell, το μέτοχο με 49% της ΕΠΑ Αττικής, που αναζητά τρόπο για να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, πουλώντας το μερίδιό της σε τρίτον. Αυτός μπορεί να είναι η ΔΕΠΑ, η ENI ή κάποιος άλλος επενδυτής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει