Αγρίνιο: Η έλευση του φυσικού αερίου και η μεγάλη εξοικονόμηση στους Δήμους

Πολλές φορές η λειτουργία και η τύχη ενός Δήμου δοκιμάζεται ή έχει τη συνδρομή τρίτων παραγόντων.

Στην προκειμένη περίπτωση η θετική συγκυρία της έλευσης του φυσικού αερίου στο Αγρίνιο μπορεί να φέρει ευεργετικές συνέπειες ακόμα και στη λειτουργία κομβικών υπηρεσιών-υποδομών του Δήμου.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης  “Μέσα στην πενταετία 2019-2023 προβλέπεται η κατασκευή 208 χιλιομέτρων δικτύου, που θα καλύπτουν μεγάλο μέρος του αστικού ιστού των τριών αυτών πόλεων (σ.σ. Αγρίνιο, Πύργο, Πάτρα). Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.000 συνδέσεις έως το 2023 και 11.364 έως το 2029, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα θα εξυπηρετούν κατοικίες.Προβλέπεται, επίσης, να συνδεθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου με δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, το πανεπιστήμιο, δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια, παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία κ.λπ.”

Θα μείνουμε στο τελευταίο και θα σταθούμε στα σχολεία, στα δημοτικά γυμναστήρια, στο κολυμβητήρια, στους παιδικούς σταθμούς. Ας δώσουμε παραδείγματα από το μακρινό 2012, τη Δράμα και το Δήμο Ηλιούπολης. Στη Δράμα ο Δήμος εξοικονόμησε 500.000 ευρώ ετησίως από τη    την μεταφορά του Φυσικού Αερίου “στην περιοχή της Ανάπλασης του Χειμάρρου Καλλιφύτου και σύνδεση του Γηπέδου Κραχτίδη, του Δημαρχείου, του νέου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, του νέου Παιδικού Σταθμού, του 15ου Δημοτικού Σχολείου, του 3ου και 4ου Λυκείου, του Ειδικού Σχολείου και του Σχολικού Συγκροτήματος των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ “

Αντίστοιχα και ο Δήμος Ηλιούπολης μόνο από το κολυμβητήριο εξοικονόμησε 29.500 ευρώ το μήνα το 2011 όταν πρωτοεγκατέστησε το αέριο.

Σίγουρα οι τιμές αλλάζουν και αναπροσαρμόζονται, φανταστείτε όμως πόσο θα βοηθήσει ανάλογες δομές και πόσο θα εξοικονομηθούν ανάλογα ποσά στο Δήμο Αγρινίου. Αυτό θα σημάνει νέες προοπτικές και νέα περιθώρια βελτιώσεων στις υπάρχουσες δομές, αρκεί να γίνει ο σωστός προγραμματισμός.

Μπορούν λοιπόν νέες λύσεις να δοθούν μακριά από τη θηλιά του ακριβού πετρελαίου και να επενδυθούν σε άλλες ανάγκες. Το μέλλον πάντα δεν περιγράφεται δυσοίωνο, φτάνει να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες, που αφορούν το Αγρίνιο και όλους τους όμορους Δήμους.

Λίνος Υφαντής, agrinionews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει