Oι διεθνείς συνεργασίες-σταθμοί για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Douglas-Westwood: Γιατί η Ελλάδα επηρεάζει τις ενεργειακές αγορές

Οι στρατηγικές συμφωνίες της ΔΕΠΑ

Ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), η σύμβαση προμήθειας με το Αζερμπαϊτζάν και οι μακροχρόνιες συμβάσεις με τις  εταιρείες Gazprom και Sonatrach, ο αγωγός IGI, αποτελούν κάποιες από τις στρατηγικές συμφωνίες που έχει συνάψει η ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς στην χώρα μας. Πρόκειται για μία πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με αρκετούς σημαντικούς σταθμούς όπως:

  • 2007: υπογράφεται Μνηµόνιο Συνεργασίας µεταξύ Ελλάδας και Αζερµπαϊτζάν
  • 2007: ξεκινά η λειτουργία του διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Τουρκίας και η παραλαβή αερίου µέσω του αγωγού
  • 2008: ιδρύεται η Εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Ελλάδος – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.»
  • 2009: υπογράφεται Μνηµόνιο Συνεργασίας µεταξύ της Bulgarian Energy Holding EAD (BEH EAD), της ΔΕΠΑ Α.Ε. και της Edison S.p.A. για την υλοποίηση του κλάδου του Αγωγού IGI προς τη Βουλγαρία µε το όνοµα: Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας– Βουλγαρίας (IGB)

2014: υπογράφεται συμφωνία με την GAZPROM EXPORT που περιλαμβάνει αφενός τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου και αφετέρου σειρά άλλων συμβατικών διατάξεων που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και συμφέρουσες. Η σύμβαση για προμήθεια ρώσικου φυσικού αερίου επεκτάθηκε έως το 2026.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει