«Αφροδίτη»: Μετά το 2020 η εξόρυξη και πώληση φυσικού αερίου

To σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής της «Αφροδίτης»

Εξελίξεις στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου αναμένονται το προσεχές διάστημα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. Η σημαντικότερη εξέλιξη που κυοφορείται έχει να κάνει με το υπό συζήτηση Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο «12» της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κοινοπραξία των εταιρειών Noble, Delek, Avner, BG/Shell και την Κυπριακή Δημοκρατία για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, η πρόσφατη εξαγορά του ομίλου BG από τη Shell σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας επιβραδύνει τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο ανατροπής των προκαταρκτικών σχεδιασμών για έναρξη εξόρυξης και πώλησης φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» το έτος 2020.

 

Επισήμως πάντως οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι κινούνται στη βάση των σχεδιασμών που έχουν ως στόχο την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» το 2020, παρόλον ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μετάθεση του χρονοδιαγράμματος κατά ένα ή και δύο χρόνια», όπως ανέφερε στον «Φ» αρμόδιος αξιωματούχος, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε και από πηγή προσκείμενη στην κοινοπραξία.

 

«Όλο αυτό το σκηνικό με τη δραστική πτώση των τιμών είναι κάτι που μας κάνει τη ζωή δύσκολη», δηλώνει χαρακτηριστικά στον «Φ» ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και εξηγεί: «Τώρα επειδή είμαστε εισαγωγείς καυσίμων, η μείωση των τιμών της ενέργειας επενεργεί ευεργετικά στην οικονομία, αφού συμβάλλει στις προσπάθειες για ανάκαμψη, βοηθά τις εξαγωγές και αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Εντούτοις, στην προσπάθειά μας να γίνουμε παραγωγός υδρογονανθράκων, αυτή η μείωση των τιμών προκαλεί πολλά προβλήματα και δυσχεραίνει το όλο εγχείρημα. Κι αυτό γιατί τα οικονομικά ενός έργου, όπως είναι η εκμετάλλευση, γίνονται πιο δύσκολα».

 

Ως αποτέλεσμα της κρίσης που διέρχεται η βιομηχανία της ενέργειας, πολλές εταιρείες (ανάμεσά τους και η αμερικανική Noble) δέχονται έντονη πίεση, εξού και αναθεωρούν τους σχεδιασμούς τους, θέτουν προτεραιότητες στα έργα που εκτελούν, μειώνουν δραστικά τις δαπάνες τους, ενώ προχωρούν και σε πώληση περιουσιακών στοιχείων. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Noble διέθεσε μέρος των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ταμάρ», ενώ αναζητεί εταίρο και για το «Λεβιάθαν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει