Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Ξεκινάει το due diligence με δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές

 

Tο πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ για το 2016 παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ταμείου, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του προγράμματος του Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πάρα πολύ θετικά τη συνολική πορεία της χώρας.

 

Εκτίμησε μάλιστα, ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εννέα αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ, τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΛΘ, τις εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα δύο τουριστικά έργα, την Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας.

 

Όσον αφορά την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου, υπενθύμησε ότι είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και είχε ανακύψει πρόβλημα στην τελική του έγκριση και ολοκλήρωση από τις ευρωπαϊκές Αρχές. Στην ουσία θα πρέπει να μεταβιβάσει η SOCAR, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό ποσοστό τουλάχιστον 16% σε μια άλλη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, που να έχει εμπειρία στην διαχείριση δικτύου φυσικού αερίου.

 

Εξήγησε λοιπόν, ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά από το καλοκαίρι και μετά υπάρχει, οπότε αφού έχει υπογραφεί ήδη και η συμφωνία εμπιστευτικότητας, ξεκινάει από αύριο, το due diligence. Δύο πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το 16% του ΔΕΣΦΑ: η κοινοπραξία της βελγικής Fluxys με την ισπανική Enagaz, και η δεύτερη εταιρεία που ενδιαφέρεται είναι η ιταλική Snap. Και οι δυο ενδιαφέρονται πολύ ζωηρά, ξεκινούν τον έλεγχο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει