Αύριο η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για τον IGB

ΑΜΘ – Στερεά Ελλάδα: Έρχονται κοντά με το φυσικό αέριο

Στη Σόφια της Βουλγαρίας μεταβαίνει αύριο Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για τον αγωγό IGB.

 

Πιο συγκεκριμένα, θα διεξαχθεί ιδιαίτερη τελετή για την υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας (FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Σκουρλέτης θα έχει συνάντηση  με την ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.

 

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο πιέζει ποικιλοτρόπως και η αμερικανική διπλωματία, προκειμένου ο αγωγός αυτός να βοηθήσει στην απεξάρτηση της Βουλγαρίας και Σερβίας από το ρωσικό αέριο. Και όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, οι Αμερικάνοι είναι «ευτυχισμένοι» που η κυβέρνηση προωθεί τον αγωγό IGB.

 

Ο ΙGB σχεδιάζεται για αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κ.μ. το χρόνο με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. κ.μ. Θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας, με συνολικό μήκος περίπου 180 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 30 επί ελληνικού εδάφους. Προβλέπεται σύνδεση στην Ελλάδα με το Εθνικό Σύστημα (ΔΕΣΦΑ) και τον αγωγό ΤΑΡ.

 

Μέσω των διασυνδέσεων αυτών, οι χώρες βόρεια της Ελλάδας (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) θα μπορούν να προμηθεύονται αέριο, είτε του Αζερμπαϊτζάν (θα τιο μεταφέρει ο ΤΑΡ), είτε LNG μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει