Ποντάρουμε στην BG για παραγωγή αερίου

Την ουσιαστική εμπλοκή της British Gas (BG) στις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη και παραγωγής φυσικού αερίου αναμένει η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και καιρό στις συζητήσεις με τη Noble και τις δύο εταιρείες του ομίλου Delek (Delek Drilling, Avner Oil).

 

Στις εκκρεμότητες που εμποδίζουν για την ώρα μια συμφωνία του κράτους με την κοινοπραξία του Αφροδίτη περιλαμβάνονται οι διαφωνίες για τον καθορισμό του σημείου παράδοσης του φυσικού αερίου, η καθυστέρηση στην υπογραφή δήλωσης προθέσεων με τις αιγυπτιακές αρχές ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί και η απροθυμία της κοινοπραξίας (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) να αναλάβει την πόντιση ή και τη διαχείριση των αγωγών μεταφοράς αερίου στην Αίγυπτο και την Κύπρο.

 

Όπως ξαναγράψαμε, οι σχέσεις της κυπριακής πλευράς με τη Noble και (κυρίως) την ισραηλινή Delek έφτασαν κάποιες φορές μια ανάσα από το αδιέξοδο ή και τη σύγκρουση, με αφορμή τις περισσότερες φορές κάποιες πτυχές του σχεδίου ανάπτυξης του Αφροδίτη, επί των οποίων καταγράφηκαν σοβαρές διαφωνίες. Πληροφορούμαστε ότι για τα προβλήματα αυτά ενημερώθηκε σε γενικές γραμμές το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο συνεδρίας για το κυβερνητικό έργο και τις προτεραιότητες κάθε υπουργείου για τον εναπομείναντα χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν επίσης ότι και σε προηγούμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου είχε γίνει αναφορά στις δύσκολες σχέσεις με τους δύο ανάδοχους του κοιτάσματος Αφροδίτη.

 

Γιατί χάρηκαν

Κυβερνητικά στελέχη δεν είχαν άλλωστε κρύψει ότι η εμπλοκή της BG και η αγορά των μισών δικαιωμάτων που κατείχε η Noble προκάλεσε ανακούφιση όχι μόνο γιατί ένας κολοσσός μπαίνει στην κοινοπραξία και εν ολίγοις εγγυάται την οικονομική χρηματοδότηση των έργων υποδομής, αλλά και γιατί ευρύτερα η BG επαναφέρει στο προσκήνιο την προοπτική ανάπτυξης του τεμαχίου, η οποία προοπτική είχε θολώσει τους τελευταίους μήνες. Επί της συγκεκριμένης πτυχής, στο σημείωμα που διανεμήθηκε στο Υπουργικό από το υπουργείο Ενέργειας αναφέρεται με έμφαση ότι η συμμετοχή της BG θα δώσει προοπτική στο έργο της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, αφού με την προηγούμενη σύνθεση (Noble, Delek) διαφαινόταν ότι υπήρχαν δυσκολίες στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής από το κοίτασμα Αφροδίτη.

 

Στο ίδιο σημείωμα αναφερόταν πως οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν, με στόχο να ολοκληρωθούν εντός του 2016. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο ανάπτυξης είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2015. Αν και αρχικά είχε αναφερθεί αρμοδίως ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατούσαν «μερικούς μήνες», δεν υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική για μια συμφωνία τις επόμενες λίγες εβδομάδες, αν και έχουν ήδη περάσει 8 μήνες από την κατάθεση της πρότασης.

 

Ποια τα αγκάθια

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι σε αυτό το χρονικό σημείο οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει, εν αναμονή της κατάθεσης απόψεων και εισηγήσεων από την BG. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε σε 2-3 περιπτώσεις προσφάτως ότι αναμένουν από την BG να εμβολιάσει με νέες ιδέες τον διάλογο, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που να επισπεύδει την έναρξη των έργων αλλά και την έναρξη της παραγωγής αερίου.

 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν επίσης ότι από την BG η κυπριακή πλευρά δεν αναμένει απλώς νέες ιδέες, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητα του δυνητικού αγοραστή φυσικού αερίου (για το τερματικό LNG στο Ίντκου της Αιγύπτου), αλλά επίσης την άσκηση της όποιας επιρροής της για να λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα που χρονίζουν.

 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

Δεν έχει ακόμα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυπριακής πλευράς και κοινοπραξίας για τον καθορισμό του σημείου παράδοσης (delivery point) του παραγόμενου αερίου. Η συγκεκριμένη πτυχή συζητήθηκε και επί ημερών Νεοκλή Συλικιώτη στο υπουργείο Ενέργειας και είχε λεχθεί ότι βρέθηκε συμφωνία, όμως τώρα το θέμα συζητείται εκ νέου και ενδεχομένως το σημείο παράδοσης να καθοριστεί κοντά στον χώρο παραγωγής ή να μπορεί επίσης να καθοριστούν δύο σημεία παράδοσης.

 

Παρ’ ότι από κυβερνητικές πηγές δηλώνεται σε συχνά διαστήματα ότι συνεχίζονται και βαίνουν καλώς οι επαφές με τις αρχές της Αιγύπτου αλλά και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί οποιαδήποτε letters of intend (δηλώσεις προθέσεων) με ενδιαφερόμενους αγοραστές, κάτι που δυσχεραίνει και την οριστικοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, αν και τα letters of intend δεν έχουν ισχύ δεσμευτικής συμφωνίας. Το υπουργείο Ενέργειας ευελπιστεί πάντως ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα καταστεί η δυνατή η υπογραφή τέτοιων δηλώσεων από εταιρείες στην Αίγυπτο.

 

Η Noble Energy και η Delek Group δεν επέδειξαν μέχρι στιγμής επιθυμία να αναλάβουν την ευθύνη για την πόντιση και διαχείριση αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο και την Κύπρο, δηλαδή τους αγοραστές. Εξ ου και δεν περιλαμβάνονται οποιοιδήποτε σχεδιασμοί για τους αγωγούς στο γενικό σχέδιο ανάπτυξης του Αφροδίτη, κάτι που θεωρείται σημαντική έλλειψη από την κυπριακή πλευρά. Μεταξύ των δύο πλευρών έγιναν αρκετές συζητήσεις επί της πτυχής αυτής, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη. Πληροφορούμαστε ότι παραμένουν ανοικτές διάφορες επιλογές ως προς τους αγωγούς.

 

Εκκρεμεί επίσης η επίτευξη συμφωνίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου που εκτιμάται ότι υπάρχει εντός του τεμαχίου 12.

Όπως γράψαμε σε πρόσφατη έκδοση, μια σοβαρή διαφωνία που προκάλεσε εντάσεις στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016 ξεπεράστηκε χωρίς παρατράγουδα. Η κοινοπραξία είχε συμβατική υποχρέωση να προβεί μέχρι τον Μάιο του 2016 σε άλλη μία γεώτρηση εντός του τεμαχίου 12 αλλά αρνήθηκε. Τελικά συγκατένευσε να πληρώσει πρόστιμο 6 εκατ. ευρώ για την αθέτηση της συμβατικής υποχρέωσης.

 

(Χρ. Μανώλη, Εφημερίδα “Πολίτης”, 23/2/2016)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει