Πακέτα «ρεύμα-αέριο» έρχονται στην ελληνική αγορά

Πακέτα «ρεύμα-αέριο» έρχονται στην ελληνική αγορά

Οι προωθούμενες μνημονιακές αλλαγές στην ενέργεια φέρνουν ριζικές ανατροπές στην αγορά που περιλαμβάνει ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

 

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους “πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου“, κατά τα πρότυπα των προγραμμάτων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι (Elpedison, Protergia – Ομιλος Μυτιληναίου, Ήρων – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ξαναγράφουν τα επενδυτικά τους σχέδια και βλέπουν στις δρομολογούμενες αλλαγές από το Μνημόνιο ευκαιρίες και νέα πεδία δράσης.

 

Στο παιχνίδι τού “δύο σε ένα” δεν αποκλείεται να μπει και η ΕΠΑ Αττικής, όπως ανέφερε ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της ΕΠΑ Αττικής, Γιάννης Μητρόπουλος, εφόσον φυσικά συναινέσουν οι βασικοί της μέτοχοι, δηλαδή η ΔΕΠΑ και η Shell. Τέτοιες ενέργειες θεωρούνται μονόδρομος, πόσο μάλλον εάν η ΕΠΑ Αττικής δει απώλειες μεριδίων από το άνοιγμα της αγοράς (ήδη έχασε δύο βιομηχανικούς πελάτες) και το υποχρεωτικό σπάσιμό της σε δύο εταιρείες, μια στην εμπορία και μια στο δίκτυο διανομής, κάτι που έχει ήδη ψηφισθεί στη Βουλή.

 

Προς το παρόν η βασική προτεραιότητα της ΕΠΑ είναι ο διαχωρισμός της σε δύο εταιρείες, οι οποίες θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν το 2017.

 

Οι όροι του παιχνιδιού πάντως αλλάζουν, και από του χρόνου οι βιομηχανικοί καταναλωτές απεγκλωβίζονται από το μονοπώλιο των ΕΠΑ και θα έχουν δυνατότητα επιλογής άλλου προμηθευτή. Από την 1η-1-2018 αυτό θα ισχύσει για όλους τους καταναλωτές (και τους οικιακούς).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει