Φυσικό Αέριο: Το κλειδί για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής

Φυσικό Αέριο: Το κλειδί για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής

Το φυσικό αέριο αποτελεί το κλειδί για την επίλυση του παγκόσμιου προβλήματος της αλλαγής του κλίματος υποστήριξε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 11/8 από τη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου και Αερίου του ο νέος πρόεδρος του «Gas Naturally» και Διευθύνων Σύμβουλος της Snam κ. Μάρκο Αλβέρα.

 

Ο επικεφαλής της Snam, η οποία είναι διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας και από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη, κατέχει το 20% των μετοχών της κοινοπραξίας του TAP και μετέχει σε ένα από τα έξι επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν πρόταση για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, μαζί με την ισπανική Enagas, τη βελγική Fluxys και την ολλανδική Gasunie, επισημαίνει πως « δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες θα καθορίσουν το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη». Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, στην Ευρώπη εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για έρευνα και παραγωγή.

 

Άλλωστε, το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, εδράζεται αφενός στην κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όσον αφορά στις έρευνες και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και αφετέρου στην προοπτική μετατροπής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη. Βαρύνουσα σημασία φαίνεται ότι έχουν και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

 

«Είναι σαφές ότι το αέριο αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος, μπορεί να υποκαταστήσει ορυκτά καύσιμα με υψηλότερες εκπομπές άνθρακα και να συμπληρώσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα», υπογραμμίζει ο κ. Αλβέρα.

 

Άλλωστε, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αποτελούν μια τις πιο μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. «Το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Για την Ευρώπη το 2017 και το 2018 αποτελούν δύο ιδιαιτέρως κρίσιμες χρονιές καθώς συζητούνται τρία νομοθετικά κείμενα: το πακέτο για την καθαρή ενέργεια, η μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών και το πακέτο κινητικότητας», αναφέρει ο κ. Αλβέρα.

 

Κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες παίζει η χρήση του φυσικού αερίου. Οι νέοι κανόνες θα συζητηθούν τους ερχόμενους 12 με 18 μήνες και όπως σημειώνει ο πρόεδρος του «GasNaturally» δίδεται μια ευκαιρία στη βιομηχανία φυσικού αερίου να προβάλει τα πλεονεκτήματά της στους πολίτες και στους εκπροσώπους τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Αυτό που διαφοροποιεί το φυσικό αέριο από τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα είναι το ότι όταν καίγεται, απελευθερώνει 50% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με τον άνθρακα. Η αντικατάσταση μιας παλιάς λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με έναν σύγχρονο σταθμό παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου µε φυσικό αέριο, μπορεί να περιορίσει τις επικίνδυνες για το κλίμα εκπομπές στο μισό.

 

Επίσης, το φυσικό αέριο συμπληρώνει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Snam «δεν απαιτεί υψηλές επενδύσεις, δεν χρειάζεται επιδοτήσεις και είναι σήμερα η μόνη φιλική προς το περιβάλλον λύση στην αγορά». Αυτά τα πλεονεκτήματα εξηγούν γιατί η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται ακόμη και στο σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που αφορά υπερθέρμανση κάτω των δύο βαθμών Κελσίου.

 

Σύμφωνα με τη Statoil, ο πλανήτης θα χρειαστεί το ισοδύναμο 15 Νορβηγιών – η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη- για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, υποστηρίζει ο κ. Αλβέρα, αναφέροντας ότι η βιομηχανία συνεργάζεται για καλύτερες μεθόδους εξόρυξης, μεταφοράς και επεξεργασίας φυσικού αερίου. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών γεγονός που θα διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει