Virtual Pipelines: Το δίκτυο CNG επεκτείνεται παντού

Virtual Pipelines: Το δίκτυο CNG επεκτείνεται παντού

Καινοτόμες λύσεις στη μεταφορά, αποθήκευση και διάθεση του φυσικού αερίου σε όλη την επικράτεια προσφέρονται από εταιρείες μέσω των λεγόμενων «Virtual Pipelines».

 

Το φυσικό αέριο (CNG – Compressed Natural Gas) αποτελεί μια από τις πιο «καθαρές» μορφές ορυκτού καύσιμου και τόσο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσο και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, υδραργύρου και μικροσωματιδίων που εκλύονται κατά την καύση του, είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές καυσίμων όπως π.χ. η αμόλυβδη βενζίνη, το πετρέλαιο ή το υγραέριο.

 

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία και στην ελληνική αγορά η χρήση του φυσικού αερίου τόσο σε αέρια (CNG) όσο και υγροποιημένη (LNG – Liquified Natural Gas) μορφή και ως καύσιμο για την αυτοκίνηση, με εφαρμογή σε όλους τους τύπους οχημάτων. Ωστόσο, ένας ανασταλτικός παράγοντας στην επέκταση της χρήσης του είναι το περιορισμένο δίκτυο διανομής του, δεδομένου ότι η διάθεση του φυσικού αερίου είναι άμεσα εξαρτημένη με την γεωγραφική θέση των σταθμών ανεφοδιασμού και την απόσταση τους από τον κοντινότερο αγωγό.

 

Στην ελληνική επικράτεια για παράδειγμα, ο εφοδιασμός των βιομηχανιών και των οχημάτων με φυσικό αέριο, είναι σχετικά εύκολος κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, καθώς από εκεί περνά και ο αγωγός που καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά σε διάφορα άλλα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και φυσικά τα νησιά.

 

Για το λόγο αυτό, η εναλλακτική διανομή φυσικού αερίου (CNG) σε πελάτες που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο γίνεται σταδιακά όλο και πιο ελκυστική για τις εταιρείες, οι οποίες επεξεργάζονται συνεχώς νέους τρόπους μεταφοράς CNG και LNG για να προσφέρουν σε όλους τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Ένας από αυτούς είναι και οι λεγόμενοι «Virtual Pipelines», δηλαδή εικονικοί αγωγοί. Ένα φορτηγό μπορεί να μεταφέρει περίπου 5 τόνους φυσικού αερίου, ενώ ένα tanker LPG περίπου 21 τόνους. Εφοδιάζονται λοιπόν με φυσικό αέριο από τα σημεία της χώρας που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο και μεταφέρουν το καύσιμο στις γύρω περιοχές, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να το χρησιμοποιήσουν!

 

(Πηγή: Kaminco)

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει