Το φυσικό αέριο εξελίσσει την κοινωνία και αναπτύσσεται

Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι επενδύσεις στις υποδομές επέκτασης δικτύου.

 

Σύμφωνα με τον οργανισμό Eurogas, το φυσικό αέριο θα κατέχει μερίδιο 28,8% μέχρι το 2020 στην ενεργειακή αγορά και το 30,1% μέχρι το 2020. Η Ελλάδα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις και επεκτείνει το δίκτυο περιφερειακά του κεντρικού αγωγού προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι πιο αποκεντρωμένες περιοχές της χώρας.

 

Η ΔΕΠΑ, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου, κατάφερε με σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομών διεθνείς στρατηγικές συμφωνίες, αλλά και με συνεχείς μειώσεις των τιμών προμήθειας (μειώσεις οι οποίες πέρασαν απευθείας στους καταναλωτές) να αναβαθμίσει την αγορά φυσικού αερίου και να κάνει το «πράσινο» καύσιμο προσβάσιμο σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκο, στο 10ετές πλάνο της ΔΕΠΑ περιλαμβάνονται τα εξής σημεία-ορόσημα:

–  Επέκταση της προμήθειας σε 16 πόλεις πρωτεύουσες νομών σε συνολικά 4 περιφέρειες της χώρας: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα, με την κατασκευή 850 χιλιομέτρων νέου δικτύου, που μαζί με τα υφιστάμενα 460 χιλιόμετρα θα φτάσει συνολικά στα 1.300 χιλιόμετρα.

–  140.000 νέες οικιακές συνδέσεις.

–  19.000 εμπορικοί πελάτες.
–  350 μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες.
–  Νέες θέσεις εργασίας για την προμήθεια αερίου σε νέες περιοχές και πόλεις (ενδεικτικά ανέφερε ως τυχαία παραδείγματα την Τρίπολη, την Κόρινθο, το Καρπενήσι, την Άμφισσα).
Όπως ανέφερε ο κ. Κιτσάκος, τα επόμενα 15 χρόνια η κατανάλωση θα αυξηθεί στα 8 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή θα αυξάνεται κατά 0,6 δισ. κυβικά ετησίως, που μεταφράζεται σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα των 3 δισ. κυβικών μέτρων.

 

Μία από τις πρόσφατες εξελίξεις αποτελεί η απόφαση για την έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, η οποία λήφθηκε ύστερα από σύσκεψη μεταξύ των αντιπεριφερειαρχών Γ. Βασιλείου και Πέτρου Φιλίππου και του γενικού διευθυντή και διευθυντή Μελετών και Κατασκευών της εταιρείας παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ «Φυσικό Αέριο Αττικής» Χρήστου Μπαλάσκα και Χρήστου Σκουλίδα, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Όπως επεσήμαναν τα εμπλεκόμενα μέρη, «με την πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο είναι ένα κοινωνικό αγαθό, και τη διαπίστωση ότι και οι δύο περιοχές υπολείπονται σημαντικά ως προς τα δίκτυα σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, συμφωνήθηκαν δραστηριότητες για την υλοποίηση του σχεδιασμού, όπως:

– Η εταιρεία να διερευνήσει άμεσα αυτή την προοπτική και να κατατεθεί ενδεικτικός προϋπολογισμός και ενδεικτικές τεχνικές προδιαγραφές των αγωγών που είναι απαραίτητοι.

– Να ακολουθήσουν συσκέψεις με τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για τον προγραμματισμό του παραπάνω έργου και την εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του».

 

 

Πολιτική προτεραιότητα η χρήση φυσικού αερίου

Τα οφέλη που παρουσιάζει η χρήση του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, κουζίνας, παραγωγής ζεστού νερού και κλιματισμού, τόσο από οικονομική άποψη όσο και περιβαλλοντολογική, κατέστησαν την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας πολιτική προτεραιότητα, καθώς:

–  διευρύνονται οι πηγές προμήθειας πρωτογενών μορφών ενέργειας με απώτερο στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας και τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο,

–  μειώνονται τα λειτουργικά κόστη που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό,

–  συμβάλλει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία, δεδομένων τόσο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο και αυτών σε τοπικό επίπεδο (όξινη βροχή, αιθαλομίχλη κ.λπ.),

– βελτιώνεται η ευστάθεια του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει