Το αναπτυξιακό “δίδαγμα” του Αζερμπαϊτζάν

Το αναπτυξιακό “δίδαγμα” του Αζερμπαϊτζάν

Mια χώρα στη κοντινή γειτονιά της Ευρώπης (και φυσικά της Ελλάδας), με γεωγραφική θέση, θρησκεία, γλώσσα & Ασιατικές ιστορικές ρίζες.

 

Μια χώρα δέκα -περίπου- εκατομμυρίων κατοίκων που οι στρατιωτικο-πολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκει,σε συνδυασμό με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει στο υπέδαφος της, της προσφέρουν “ρόλο” στο “παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι”.

Ένας ρόλος -που μοιάζει πως θα εξελιχθεί σε πρωταγωνιστικό- καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την κρίση της Ουκρανίας και τις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας (με “μια Μόσχα να παίζει-απειλεί” με τη στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου την Ευρώπη), ουσιαστικά αναγορεύουν το Αζερμπαϊτζάν σε σημαντικό παράγοντα στα γεωπολιτικά παιχνίδια που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα, και με αυτά στοχεύει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του.Προ ολίγων μόλις ετών, ο Trans Adriatic Pipeline (γνωστός ως αγωγός TAP), “μπήκε στο τραπέζι” ως το πρώτο σημαντικό αναπτυξιακό project που θα εφαρμοζόταν στην Ελλάδα (που ήδη βρισκόταν σε οικονομική κρίση). Στόχος της δημιουργίας του, η παράκαμψη των γνωστών δρόμων μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Ένα project που “θέρμανε τις σχέσεις” των δύο χωρών οι οποίες αντάλλαξαν αλλεπάλληλες επισκέψεις σε Αθήνα και Μπακού κυβερνητικών κλιμακίων αλλά και των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Ένα project που έφερε και εμάς τους Ευρωπαίους-Έλληνες σε επαφή με ένα κράτος που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε καλά και μάς έβαλε σε “θέση συγκρίσεων”. Είδαμε ένα κράτος που αξιοποιεί τον φυσικό του πλούτο προς όφελος των πολιτών του, που δεν φοβάται την ανάπτυξη, δεν χρειάζεται την γραφειοκρατία και δεν αναβάλει για αύριο !

Σαφώς μπορούν να υπάρξουν και αντίθετες απόψεις σε όσα περιγράφονται πιο πάνω αλλά όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές θα συμφωνούσαν πως το Αζερμπαϊτζάν πραγματικά “τρέχει” στον δρόμο της ανάπτυξης και πως αυτή η πορεία του έχει πολλά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο για ένα αντίστοιχο ελληνικό success story (το οποίο θα μπορούσε να συντελέσει σε μία θεαματική έξοδο από την κρίση) !

Μπορεί επίσης να σας αρέσει