Σταθμός ΑΠΕ σε δημοτικό κτίριο της Αλεξανδρούπολης

Την μετατροπή δημοτικών οχημάτων σε CNG και την κατασκευή μικρού σταθμού τροφοδοσίας CNG, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση χρηματοδότησης του έργου «InnoSity» που υπέβαλε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ.

 

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ακόμα η δημιουργία ενός αποκεντρωμένου αστικού συστήματος για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ σε κτιριακό συγκρότημα του Δήμου, το οποίο θα λειτουργεί ως πλατφόρμα δοκιμών καινοτόμων τεχνολογιών, όπως έξυπνο μικροδίκτυο και υβριδικό σύστημα Φ/Β-ΣΗΘΥΑ, καθώς και η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων.

 

Ειδικότερα,  όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Πέμπτη 31 Μαρτίου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υπέβαλε επιτυχώς πρόταση χρηματοδότησης του έργου “InnoSity – Innovation, Integration and Sharing Economy towards low-carbon Alexandroupolis city” (Καινοτομία, ολοκλήρωση και οικονομία διαμοιρασμού προς μία Αλεξανδρούπολη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) στο πρόγραμμα Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (Urban Innovative Actions-UIA) και στον θεματικό άξονα «ενεργειακή μετάβαση».

 

O προϋπολογισμός του έργου “InnoSity” είναι 4,7 εκ. ευρώ, με 80% Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση και το εταιρικό σχήμα αποτελείται από εννιά (9) εταίρους, με συντονιστή τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Τον συντονισμό και την υποβολή της πρότασης ανέλαβε το Γραφείο Ενέργειας & Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης με υπεύθυνους τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ.Λαμπάκη και τον Αντιδήμαρχο ενέργειας κ.Γιάννη Φαλέκα.

 

Προσεγγίζοντας ολιστικά και καινοτομικά την πρόκληση για την μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σχεδίασε σε συνεργασία με κρίσιμους εταίρους την υλοποίηση δράσεων και έργων με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής της αστικής περιοχής της Αλεξανδρούπολης.

 

Το έργο InnoSity στοχεύει στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον αστικό ιστό, στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα των μεταφορών και στην αύξηση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών για την μετατροπή σε μία έξυπνη πόλη. Οι παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου αστικού συστήματος για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ σε κτιριακό συγκρότημα του Δήμου, το οποίο θα λειτουργεί ως πλατφόρμα δοκιμών καινοτόμων τεχνολογιών, όπως έξυπνο μικροδίκτυο και υβριδικό σύστημα Φ/Β-ΣΗΘΥΑ.

 

Επίσης, περιλαμβάνουν την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων, την μετατροπή δημοτικών οχημάτων σε CNG και την κατασκευή μικρού σταθμού τροφοδοσίας CNG. Με στόχο μια σύγχρονη, ασφαλή και βιώσιμη Αλεξανδρούπολη στην πρόταση περιλαμβάνεται ακόμη η μικρής κλίμακας εφαρμογή ενός έξυπνου συστήματος φωτισμού πόλης, το οποίο ενημερώνει για θέσεις πάρκινγκ, προειδοποιεί για ισχυρά καιρικά φαινόμενα και παρέχει ελεύθερο WiFi στους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής.

 

Οι παραπάνω παρεμβάσεις ολοκληρώνονται με την πρόταση δημιουργίας μίας έξυπνης ηλεκτρονικής πλατφόρμας (InnoSity Sharing Intelligent Platform), η οποία θα συγκεντρώνει κρίσιμα στοιχεία ενεργειακών καταναλώσεων της πόλης για την παρακολούθηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει την πλατφόρμα για την παροχή σύγχρονων, καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών προς του πολίτες και επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης.

 

Η αστική ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μία δύσκολη και περίπλοκη πρόκληση για όλες τις πόλεις της Ευρώπης και του Κόσμου. Όπως επισημαίνεται, η πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης επιχειρεί να απαντήσει στην κοινή πρόκληση της αστικής ενεργειακής μετάβασης μέσω της λήψης μέτρων και της προώθησης δράσεων για την κινητοποίηση των πολιτικών και των ενδιαφερόμενων μερών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την εφαρμογή του μοντέλου της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), το οποίο συνοδεύεται από θεμελιώδης αλλαγές σε σύγκριση με το υφιστάμενο γραμμικό μοντέλο ανάπτυξης που ίσως είναι απαραίτητες για την επίτευξη του απώτερου στόχου για μία πόλη μηδενικών εκπομπών (zero emission city).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει