Πως θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου

Ένα ακόμη βήμα προς το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, κάτι που αποτελεί εκτός από μνημονιακή απαίτηση και κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική έγινε την Παρασκευή με τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για στρατηγικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ.

 

Με τον τρόπο αυτό δρομολογείται η πώληση των κρατικών μετοχών της ΔΕΠΑ  καθώς ο στρατηγικός σύμβουλος θα αναλάβει να εκπονήσει και να παρουσιάσει στο ΤΑΙΠΕΔ σχέδιο για την αξιοποίηση του 65% της ΔΕΠΑ, που ελέγχεται από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (το υπόλοιπο 35% ελέγχεται από τα ΕΛΠΕ), αλλά και του ποσοστού που κατέχει η ΔΕΠΑ στις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ) καθώς και στις εταιρείες διανομής (ΕΔΑ) (51% πλην της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας που ελέγχεται κατά 100%).

 

Ήδη οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν με το διαχωρισμό της λιανικής στα δύο, δηλαδή σε διαχείριση και διανομή, με τις εταιρείες να μετασχηματίζονται σε Εταιρείες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) και εταιρείες Διαχειριστή Δικτύου Διανομής.

 

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η οποία ακολουθεί με αρκετή καθυστέρηση τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ενώ κινήσεις για το άνοιγμα της αγοράς πραγματοποιούνται και στην αγορά της λιανικής όπου βλέπουμε επιχειρήσεις από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι η Protergia, η ΗΡΩΝ και η Elpedison να σχεδιάζουν να μπουν στην αγορά φυσικού αερίου και να διεκδικήσουν κομμάτι της αγοράς.

 

Διαφορά «φάσης» μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στο φυσικό αέριο

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη διαφορά φάσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» όσον αφορά στο φυσικό αέριο σημείωσε ο Dr. Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μιλώντας στο συνέδριο για την ενέργεια που διοργάνωσε το Energy & Sustainability Club. Όπως ανέφερε, άλλες χώρες ακολούθησαν πιο επιθετική πολιτική προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση για το πετρέλαιο μετά την ενεργειακή κρίση του 1973-1974 ενώ στην Ελλάδα το πρώτο συμβόλαιο υπογράφτηκε με καθυστέρηση 10 ετών και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια ανισορροπία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

 

Πώς θα γίνει η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, για να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου απαιτούνται μέτρα όπως είνια η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του γ’ πακέτου για διαχωρισμό των δικτύων διανομής, η αύξηση του όγκου των δημοπρατούμενων ποσοτήτων που πουλά η ΔΕΠΑ σε τρίτους και μάλιστα η αύξηση αυτή θα πρέπει να είναι της τάξεως του 30%-50% σε βάθος τριετίας, όπως εκτίμησε.

 

Ενισχυτικά στην απελευθέρωση της αγοράς θα λειτουργούσε σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη και η προσφορά κινήτρων για τη συνεργασία της ΔΕΠΑ με ιδιώτες για την ίδρυση νέων εταιρειών διανομής αερίου σε περιοχές όπου η διείσδυση του καυσίμου είναι χαμηλή. Ομοίως πρέπει να δοθούν και κίνητρα για την ενθάρρυνση της συνεργασίας ΔΕΠΑ-ΔΕΗ-ιδιωτών για την ανάπτυξη χρήσης στα μη συνδεδεμένα νησιά για τους σκοπούς της ηλεκτροπαραγωγής.

 

Ο κ. Τσακίρης εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με διατήρηση του 34% από το δημόσιο ενώ ως βασικό μέτρο τόνωσης της ζήτησης «έδειξε» την μείωση της φορολογίας στην οικιακή κατανάλωση αερίου ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά.

 

Άλλα μέτρα δομικού χαρακτήρα είναι η επιβολή (ύστερα από απόφαση της ΡΑΕ) της ανταλλαγής φορτίων (swap) μεταξύ των χρηστών των δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα ώστε να μεγιστοποιείται η χρήση των υφιστάμενων υποδομών, η ίδρυση Χρηματιστηρίου Φυσικού Αερίου στην Αθήνα, η κατασκευή νέων υποδομών στη Ρεβυθούσα, η ανάπτυξη του συστήματος υποδομών αποθήκευσης και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του υποθαλάσσιου πεδίου της Νότιας Καβάλας ως χώρος στρατηγικού αποθέματος.

 

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, με παρέμβασή του στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ έκανε προσπάθειες μείωσης της τιμής φυσικού αερίου ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός liquid hub στο φυσικό αέριο, κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει.

 

«Μεταφέραμε στο φυσικό αέριο την εξάρτηση από το πετρέλαιο»

Η αγορά του φυσικού αερίου πάσχει από «δομικές αρρυθμίες», επεσήμανε ο κ. Τσακίρης και σημείωσε ότι στραφήκαμε στο φυσικό αέριο για να μειώσουμε την εξάρτηση από το πετρέλαιο και τελικά περάσαμε από τη μία εξάρτηση στην άλλη. Αν και υπάρχουν αδιαμφισβήτητα περιβαλλοντικά οφέλη στην Ελλάδα δεν έχουμε αξιοποιήσει εγχώριους υδρογονάνθρακες και εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές, πρόσθεσε. «Η πολιτική παραγωγής υδρογονανθράκων βρίσκεται σε εμβρυικό επίπεδο», είπε ο κ. Τσακίρης ενώ σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν υψηλές πέρυσι κάτι που είχε συνέπειες ιδιαίτερα για τον τομέα του ηλεκτρισμού όπου το 30% της παραγωγής εξαρτάται από το φυσικό αέριο.

(insider.gr)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει