«Κίνδυνος» για την Ελλάδα από τις ελλιπείς υποδομές φυσικού αερίου

«Κίνδυνος» για την Ελλάδα από τις ελλιπείς υποδομές φυσικού αερίου

Το 23% της κατανάλωσης στην Ευρώπη καταλαμβάνουν πλέον οι υπόγειες αποθήκες, σε αντίθεση με τις ελληνικές υποδομές φυσικού αερίου.

Η απουσία διασυνδετήριων αγωγών, αλλά και υποδομών υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου, αυξάνει τον κίνδυνο για την Ελλάδα σε μία περίπτωση «κρίσης» στην τροφοδοσία της, σύμφωνα με τον ευρωπαίο διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου, ENTSOG.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές κάλυψης της Ευρώπης κατά τους χειμερινούς μήνες, σημειώνει ότι σε αντίθεση με την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, η Ν.Α. Ευρώπη και ειδικά χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ, βρίσκονται στο… έλεος των σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας. Κι αυτό, γιατί τον περσινό χειμώνα η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανήλθε σε 3,092 TWh και καλύφθηκε, κατά 23% από υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, κατά 22% από τη Ρωσία, κατά 25% από εθνική παραγωγή, κατά 22% από εισαγωγές από τη Νορβηγία, κατά 4% από την Αλγερία, κατά 1% από τη Λιβύη και κατά 8% από LNG. Με την Ελλάδα λοιπόν, να μη διαθέτει καθόλου υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου, η εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μεγιστοποιείται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει