Φτάνει το φυσικό αέριο σε 18 πόλεις στη Κ. Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη

Φτάνει το φυσικό αέριο σε 18 πόλεις στη Κεντρική Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη

Δυναμική εμφάνιση, με επενδύσεις της τάξης των 320 εκατ. ευρώ για να φτάσει το φυσικό αέριο σε 18 πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Θράκης, σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις, πραγματοποιεί  η νεοσύστατη Εταιρία Διανομής (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, θυγατρική της ΔΕΠΑ.

 

Η εταιρία δημιουργήθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4336/2015, ο οποίος προβλέπει το διαχωρισμό δικτύων & παροχής αερίου για νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της ΔΕΠΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2017, αναλαμβάνοντας από αυτήν, δίκτυα διανομής και βιομηχανικές περιοχές σε 12 πόλεις στην Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

 

Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), όπως παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Θόδωρο Τερζόπουλο σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό του δικτύου, με την κατασκευή άνω των 1000 χλμ. μέσης και χαμηλής πίεσης που θα διευρύνει το πελατολόγιο.

 

Αναλυτικά, το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρίας προβλέπει για την Κεντρική Ελλάδα επενδύσεις 99 εκατ. ευρώ ώστε να κατασκευαστούν 320 χλμ. δικτύου μέσης πίεσης, 7,25 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης και 4 μετρητικοί σταθμοί στη Χαλκίδα, το Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Λαμία, τη Λιβαδειά και τη Θήβα. Σκοπός είναι να διασυνδεθούν 38.000 οικιακοί και 5.000 εμπορικοί καταναλωτές.

 

Στην Κεντρική Μακεδονία προγραμματίζει επενδύσεις 78 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων 327 χλμ. μέσης πίεσης, 9 χλμ. χαμηλής και 7 μετρητικούς σταθμούς σε Αλεξάνδρεια, Βέροια, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη και Σέρρες. Με αυτά τα έργα το αέριο θα φτάσει σε 25.000 οικιακούς και 4.000 εμπορικούς πελάτες.

 

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις 141 εκατ. ευρώ θα γίνουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με την κατασκευή 485 χλμ. δικτύου μέσης πίεσης, 9 χλμ. χαμηλής πίεσης και 9 μετρητικών σταθμών στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Έτσι, θα εξυπηρετηθούν 45.000 οικιακοί και 2.000 εμπορικοί καταναλωτές.

 

Στη στρατηγική διείσδυσης του φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνονται τα σχέδια μόνο για την κατασκευή αγωγών. Σε περιοχές όπου δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε αυτούς η ΔΕΔΑ δρομολογεί έργα για υποδομές CNG, όπως στο Καρπενήσι, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα και την Ορεστιάδα.

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη (2018-2023) αναμένεται να δώσει 1.600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και στη διάρκεια των έργων 700 έμμεσες.

 

Η διοίκηση της ΔΕΔΑ διεκδικεί χρηματοδότηση 50% επί του ύψους του επενδυτικού προγράμματος από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και είναι στην τελική φάση της συμφωνίας με τους εμπλεκόμενους περιφερειάρχες. Παράλληλα βρίσκεται και σε συζητήσεις για χρηματοδότηση του 35% επί των επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

H Deloitte έχει υπολογίσει σε 1,5 δισ. ευρώ τα οφέλη που θα αντλήσουν οι πόλεις από τη διείσδυση του φυσικού αερίου, όπως η μείωση του κόστους ενέργειας, αλλά και των ρύπων CO2.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει