Επιταχύνεται η «ανάδυση» της Αφροδίτης

Συνεχίζεται η κινητικότητα στον ενεργειακό τομέα για μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο μέσω του κοιτάσματος Αφροδίτη.

 

Mια μέρα μετά τη σημαντική συμφωνία-πλαίσιο, που υπογράφτηκε την Τετάρτη μεταξύ Λευκωσίας-Καΐρου, χθες ακολούθησε η συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας και του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπίες των εταιρειών Noble, Shell και Delek. Οι δυο πλευρές έθεσαν επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενώ παράλληλα συζήτησαν τις προκλήσεις όσον αφορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και των υδρογονανθράκων.

 

«Έχουμε συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε, να βρούμε τους βέλτιστους τρόπους για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την αγορά της Αιγύπτου, σε συνέχεια και της χθεσινής επίσκεψης του Υπουργού Πετρελαίου», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η κοινοπραξία του τεμαχίου 12 επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με το νέο της σχήμα, παρουσία δηλαδή της Shell.

 

Κόστος και τιμή

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Noble Ντέιβιντ Στόβερ εστίασε στο κόστος του έργου, σημειώνοντας ωστόσο πως ο συνεταιρισμός που προωθεί την ανάπτυξη της Αφροδίτης είναι αρκετά ισχυρός. Επιπλέον, επεσήμανε τη σημασία ανάπτυξης της ενεργειακής αγοράς, τονίζοντας πως τα δυο κύρια θέματα επί των οποίων γίνεται εργασία αυτή τη στιγμή είναι η εξεύρεση του αγοραστή και του ύψους της τιμής, ώστε το έργο να καταστεί βιώσιμο.

 

«Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία σε ό,τι αφορά την αγορά αυτή τη στιγμή, κατά την οποία είναι λίγα τα μεγάλα έργα ανά τον κόσμο που προχωρούν», είπε, προσθέτοντας, «να συνεχίσουμε να έχουμε μια ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα έργο, σε ένα πλαίσιο που να είναι το πιο αποδοτικό σε σχέση με το κόστος. Έτσι εξετάζουμε πολύ επισταμένα ποιο θα μπορούσε το κόστος για το έργο».

 

Ζητούμενο η συντόμευση

Ο κ. Λακκοτρύπης απέρριψε τα όποια σενάρια περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το κοίτασμα Αφροδίτη «αυτόνομο», το οποίο και θα αναπτυχθεί από μόνο του. «Στην κοινοπραξία πλέον έχουμε συμμετέχοντες οι οποίοι είναι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, οπόταν δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο (συνεκμετάλλευσης)», είπε. Κληθείς να σχολιάσει, αν έχουν τεθεί οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα, τόνισε ότι «προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να συντομεύσουν, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων, αλλά και να έχουμε και ένα εμπορικά βιώσιμο έργο ανάπτυξης του κοιτάσματος».

 

Εξετάζουν εναλλακτικές

Κληθείς να σχολιάσει, κατά πόσο η συμφωνία της Τετάρτης στη Λευκωσία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου είναι υποβοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση, ο ισχυρός άνδρας της Noble σημείωσε πως «οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ γειτονικών κυβερνήσεων θα είναι υποβοηθητική, γιατί θα χρειαστούν τέτοιες συμφωνίες για να λειτουργήσουν αυτά τα έργα. Έτσι, βεβαιότατα είναι υποβοηθητική». Ο κ. Στόβερ είπε επίσης πως η κατασκευή πλωτής μονάδας δεν είναι μέσα στα βραχυπρόθεσμα, άμεσα σχέδιά τους. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανόν να μην είναι και τόσο οικονομικά αποδοτικό αυτή τη στιγμή. «Αλλά εξετάζουμε όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε.

 

Αντέδρασε το «υπ.εξ»

Η συμφωνία Κύπρου-Αίγυπτου, πάντως, προκάλεσε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, την αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο με ανακοίνωση μέσω του «υπουργείου» εξωτερικών κάλεσε την ε/κ πλευρά να επανεξετάσει, όπως αναφέρει, άμεσα τη μονομερή συμπεριφορά της «που βλάπτει την εμπιστοσύνη». Η εν λόγω ανακοίνωση κάνει λόγο για αρνητικά βήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και θα αυξήσουν την ένταση, και ζητεί «να τεθεί αμέσως τέλος». Μεταξύ άλλων αναφέρει πως δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτός «ο σφετερισμός των δικαιωμάτων» του τ/κ «λαού» ωσάν να μην υπάρχουν. «Σε μια ευαίσθητη περίοδο και ενώ απευθύνονται συμβουλές προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, είτε από τα ΗΕ είτε τη διεθνή κοινότητα, να είναι μετριοπαθείς και εποικοδομητικοί, η ε/κ πλευρά επί του παρόντος, αντί να διαφυλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες, κάνει βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία και αυτό πρέπει να προβληματίσει», αναφέρει το «υπ.εξ».

 

Αισιόδοξοι οι Ισραηλινοί

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς κατευθύνεται προς το Λονδίνο, με σκοπό την προσέλκυση εταιρειών για έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Πετρέλαιου της χώρας δημοσίευσε τον χάρτη με τα 24 οικόπεδα, τα οποία θα προσφερθούν σε διεθνείς εταιρείες ενέργειας σε διαγωνισμούς. Ο κ. Στάινιτς, σε δηλώσεις του στην Globes, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος βάσει των ερευνών μια γαλλικής εταιρείας.

 

«Κατά την εκτίμησή του (γαλλική εταιρεία), που βασίζεται σε μια νέα σεισμολογική και γεωλογική έρευνα, καθώς και στα αποτελέσματα των πρόσφατων γεωτρήσεων στην Κύπρο και την Αίγυπτο, έχουμε ακόμα 2.000 δις κυβικά μέτρα αερίου, το οποίο είναι περισσότερο από το διπλάσιο απ’ ό,τι έχουμε βρει μέχρι σήμερα. Για να το θέσουμε σε ένα πλαίσιο, ελπίζουμε να βρούμε άλλα δύο Λεβιάθαν και δύο Ταμάρ». Όπως αναφέρει η Globes, ο Ισραηλινός Υπουργός αναμένει πως το 90-95% του φυσικού αερίου θα γίνει εξαγωγή και οι διεθνείς εταιρείες με τις οποίες θα συναντηθεί θα ακούσουν τις τρεις επιλογές, Τουρκίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

(του Μάριου Πουλλάδου, Σημερινή)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει