Energean: Ανάπτυξη συνεργασιών και royalties από τον Πρίνο το 2016

Σε επαφές για συνεργασίες με τρίτες εταιρίες στις περιοχές, όπου έχει αναλάβει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονονθράκων στη Δυτική Ελλάδα βρίσκεται η Energean Oil & Gas, όπως αποκάλυψε κορυφαίο στέλεχος του ομίλου. Ανάμεσα στις εταιρίες αυτές βρίσκονται και ορισμένα από τα πολύ μεγάλα ονόματα του κλάδου, τα οποία όμως απέφυγε να κατονομάσει.

 

 

Η Εnergean, η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια στον Πρίνο, έχει κερδίσει μετά από διαγωνισμό, τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και την εκμετάλλευση στο διαπιστωμένο, θαλάσσιο κοίτασμα του Κατάκολου, όπου πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι  προετοιμασίες για την οριζόντια, παραγωγική γεώτρηση.

 

Η Energean εξάλλου έχει αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε δύο  διαπιστωμένα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου , το Tanin και το Ksrish και όπως δήλωσε στέλεχος της εταιρίας για την άντληση και την εκμετάλλευση θα χρησιμοποιηθεί πλωτός σταθμός FPSΟ, με στόχο το 2020 η εταιρία να μπορεί να τροφοδοτεί την ισραηλινή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό την περίοδο αυτή βρίσκεται σε επαφές για τη  διασφάλιση συμβολαίων πώλησης αερίου στο Ισραήλ, μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία ενισχύθηκε και από την απόφαση των τοπικών αρχών να αποσύρουν ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που θα αντικατασταθούν με νέες μονάδες φυσικού αερίου. Οι συμφωνίες με τους υποψήφιους πελάτες θα αποτελέσουν και το “κλειδί” για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, ενώ το όλο πρότζεκτ αναλαμβάνει η νέα θυγατρική Energean Israel.

 

Τα δύο κοιτάσματα Tanin και Κarish, βάσει των σχετικών αποφάσεων των τοπικών αρχών προορίζονται αποκλειστικά για την τροφοδοσία της ισραηλινής αγοράς. Από τον σταθμό FPSO το αέριο θα μεταφέρεται στις ακτές του  Ισραήλ με αγωγό, μήκους 70 χλμ

 

Aς σημειωθεί ότι το συνολικό επενδυτικό πλάνο της Εenergean ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 200 εκατ. δολάρια αφορούν σε επενδύσεις- ορισμένες εκ των οποίων ήδη τρέχουν- στον ελλαδικό χώρο. Χάρη στις γεωτρήσεις που ήδη έκανε στον Πρίνο, η εταιρία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και από περίπου 2.100 βαρ/ημέρα που ήταν η παραγωγή του Πρίνου πέρυσι τέτοια εποχή έφθασε σήμερα πάνω από τα 5.000 βαρέλια την ημέρα, με προοπτική περαιτέρω αύξησης, όσο συνεχίζεται το πρόγραμμα των γεωτρήσεων.

 

Πλέον η εταιρία εκτιμά ότι τα πιστοποιημένα αποθέματά της ανέρχονται σε 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου , έναντι 30 εκατ. βαρελιών της αντίστοιχης εκτίμησης πέρυσι. Μάλιστα το 2016  ο μέσος όρος παραγωγής της εταιρίας στον Πρίνο ξεπέρασε το επίπεδο των 3.600 βαρελιών/ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει για πρώτη φορά royalties με βάση την επικαιροποιημένη συμφωνία που υπογράφηκε το 2013. Τα royalties του Πρίνου για το 2016 υπολογίζονται σε 400.000 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει