Εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο η Ε.Ε. και το 2017;

Η Ρωσία επιθυμεί να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου που κατέχει στην Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια, λόγω των τεράστιων αποθεμάτων, αλλά και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής στη Σιβηρία. Ο πρόεδρος της Gazprom, Viktor Zubkov, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το 2017 οι ευρωπαϊκές εξαγωγές θα είναι στα επίπεδα του 2016.

 

«Η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει η μεγαλύτερη προμηθευτής για την Ευρώπη για τουλάχιστον άλλες δύο δεκαετίες», ακόμα κι αν εισαγάγει LNG από αλλού, εκτιμάει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP, Vladimir Drebentsov.

 

Η Ευρώπη επεδίωκε την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο από τότε που οι προμήθειες μειώθηκαν δραματικά λόγω του παγωμένου χειμώνα του 2009. Οκτώ χρόνια μετά, είναι πιο εξαρτημένη από ποτέ.

 

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προσέβλεπαν στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ώστε να απεξαρτηθούν εν μέρει από τη Ρωσία, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν κατάφεραν να κάνουν εισαγωγές λόγω κυρίως των υψηλότερων τιμών.

 

Το 2016, η κρατική Gazprom εξήγαγε ποσότητες ρεκόρ φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας το 34% των αναγκών ολόκληρης της ηπείρου και, σύμφωνα με τη Shell, η Ρωσία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου ως το 2035, γεγονός που έχει παραδεχτεί και η BP.

 

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός από το LNG φέτος το καλοκαίρι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να γίνουν λιγότερο ελκυστικές, σύμφωνα με αναλυτές.

 

Από τα μέσα της χρονιάς αναμένεται μεγαλύτερη εισαγωγή LNG στην Ευρώπη καθώς αρχίζουν να το παράγουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αυξάνοντας έτσι τις επιλογές των επίδοξων πελατών. Επίσης, το ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να γίνει ακριβότερο, μετά την άνοδο 52% στις τιμές του αργού τύπου μπρεντ.

 

Η Gazprom όμως έχει τον τρόπο να παραμείνει ανταγωνιστική. Μετά την προσαρμογή των τιμών στα εξαγωγικά της συμβόλαια, η εταιρεία μείωσε την εξάρτηση από τις τιμές του πετρελαίου προς όφελος της σύνδεσης των εσόδων με τις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του θα προσαρμοστούν, αν μια ξαφνική εισροή αερίου από αλλού ασκήσει πιέσεις στην αγορά.

 

Σημειώνεται ότι οι τιμές της Gazprom στην Ευρώπη, που υποχώρησαν σε χαμηλό 12ετίας πέρυσι, μπορεί να ανακάμψουν στην περιοχή των 180 με 190 δολ. ανά 1000 κυβικά μέτρα φέτος, έναντι 167 δολαρίων το 2016,  όπως ανέφερε αναπληρωτής CEO, Alexander Medvedev.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει