Διπλό «μπάσιμο» MOH με Coral και Μ+Μ Gas

Διπλό «μπάσιμο» MOH με Coral και Μ+Μ Gas

Το ισχυρό «μπάσιμο» της Motor Oil στη νέα απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου και με την Coral δείχνει ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη είναι αποφασισμένος να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.

 

Πρόκειται για μια κίνηση που αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς έρχεται να προστεθεί στη δραστηριότητα του ομίλου μέσω της Μ + Μ Gas, της κοινής εταιρείας με τον Μυτιλιναίο, που κατέχει ήδη σημαντικό μερίδιο στη βιομηχανική κατανάλωση. Η Coral, η οποία λειτουργεί τα πρατήρια υγρών καυσίμων με το σήμα της Shell, πήρε πριν λίγες μέρες από τη ΡΑΕ άδεια προμήθειας με διάρκεια 20 ετών. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ευθεία αναφορά και στην «μεθεπόμενη μέρα», καθώς στο δικό της στόχαστρο, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, εκτός από τις μεγάλες μπαίνουν κυρίως οι επαγγελματικές και οικιακές καταναλώσεις.

 

Κι αυτό γιατί, σε 13 μήνες από σήμερα, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2018, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο, απελευθερώνεται πλήρως η προμήθεια φυσικού αερίου προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά. Έτσι μια μεγάλη μάζα καταναλωτών θα καταστούν «επιλέγοντες πελάτες», καθώς θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον προμηθευτή τους. Εκεί θα δοθεί και μια σκληρή μάχη ανταγωνισμού από τους ιδιώτες παίκτες. Επί της ουσίας, με αυτό το κομμάτι η Motor Oil εμφανίζεται πανέτοιμη να ανταποκριθεί στο νέο status της ενεργειακής αγοράς συνολικά.

 

Πέραν της διύλισης και των υγρών καυσίμων, όπου ούτως ή άλλως, κατέχει πρωταγωνιστική θέση, με την Μ+Μ Gas ξεκίνησε από πέρυσι να χτίζει ένα δυνατό πελατολόγιο βιομηχανικών πελατών, το οποίο αντιπροσωπεύει, με όρους όγκου, πάνω από 1,5 δις. κυβικά μέτρα εγχώριας ετήσιας κατανάλωσης, με προοπτική αύξησης κατά επιπλέον 600 εκ. κ.μ.

 

Το εναρκτήριο λάκτισμα

Ήταν αυτή, άλλωστε, που μέσα στο καλοκαίρι άνοιξε και το δρόμο της εισαγωγής μέσω αγωγού, ανεξάρτητων ποσοτήτων, με προμηθευτή γνωστό ευρωπαϊκό όμιλο. Παράλληλα, όμως, αναδείχθηκε και στον μεγάλο νικητή της πρώτης δημοπρασίας στην οποία προχώρησε η ΔΕΠΑ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρόφησε το σύνολο σχεδόν της ποσότητας. Η δημοπρασία κρίνεται από πηγές του κλάδου ως πετυχημένη, τόσο λόγω των αυξημένων φορτίων, όσο και λόγω των τιμών, οι οποίες, σε γενικές γραμμές, διαμορφώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Περιγράφοντας», βέβαια και τα νέα περιθώρια τα οποία δημιουργούνται μετά την είσοδο τρίτων παικτών. Όσον αφορά το «μίγμα» των αγοραστών, αυτοί κατά κύριο λόγο ήταν προμηθευτές, με τους τελικούς χρήστες να περιορίζονται σε ελάχιστα πακέτα.

Συγκεκριμένα, η πρώτη ποσότητα των 2.428.043,015 Mwh που διατέθηκε σε 50 χιλιάδες μερίδια των 48,561 Mwh έκλεισε στο 0,5 δολάριο/Mwh πάνω από την τιμή εκκίνησης (954,6 δολ. ανά μερίδιο). Η δεύτερη ποσότητα των 1.456.825,809 Μwh που διατέθηκε σε 50 χιλιάδες μερίδια των 29,137 Mwh το καθένα, έκλεισε στο 1,1 δολάριο πάνω από την τιμή εκκίνησης (572,77 δολ.) Στη δημοπρασία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκτός από την Μ+Μ Gas, η Ήρων (ΤΕΡΝΑ), η ΕΛΒΑΛ, η Cedalion Energy της Ελληνικής Χαλυβουργίας (Μάνεσης) και οι ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς, αφού είναι η πρώτη μετά τη σχετική συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά και η «πρεμιέρα» διεξαγωγής σε όρους ελεύθερου ανταγωνισμού. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, που έγινε και στο ηλεκτρικό ρεύμα με τη ΝΟΜΕ. Ο αυριανός «χάρτης» θα εξαρτηθεί και από το ρόλο και το «εκτόπισμα» που θα διατηρήσει η ΔΕΠΑ. Μετά την παράταση που δόθηκε από τους δανειστές και στον απόηχο των απαιτήσεων περί αποχώρησής της από τη λιανική, τις προηγούμενες μέρες είχε προγραμματιστεί (αλλά αναβλήθηκε) Γ.Σ. της εταιρίας για να αποφασίσει την απόσχιση του κλάδου διανομής και τη δημιουργία θυγατρικής, στην οποία θα ενταχθούν τα νέα δίκτυα σε Στερεά, Κεντρική Ελλάδα, κ.α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει