3ο εργαστήρι για την ασφάλεια των αγωγών φυσικού αερίου στην Αλβανία

Το 3ο Εργαστήρι για την ασφάλεια των αγωγών φυσικού αερίου, 3rd Tirana Gas Pipeline Safety Workshop – Gasification of Albania builds safety capacity, πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Sheraton στα Τίρανα, όπως ανακοινώνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

 

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των εξωστρεφών δράσεων με τον γενικότερο τίτλο “Window to Greece” και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο MANAGEMENT FORCE, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αλβανία από το 2008, στον τομέα ασφαλείας και υγείας και κατέχει ιδιαίτερη εμπειρία στα θέματα αυτά στον χώρο του Φυσικού Αερίου και των πετρελαίων. Το εν λόγω Εργαστήρι αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια των δύο προηγούμενων, τα οποία διεξήχθηκαν στα Τίρανα, με ιδιαίτερη επιτυχία, στις 8 Οκτωβρίου 2015, με τίτλο «Ασφάλεια: Επιλογή ή Αναγκαιότητα; Τεχνική, οικονομική και πολιτιστική προσέγγιση» και στις 20 Απριλίου 2016, με τίτλο «Ασφάλεια: Προσέγγιση βήμα προς βήμα».

 

Η πρωτοβουλία για τις ως άνω δράσεις, οι οποίες έχουν τεθεί, στο σύνολό τους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας & Βιομηχανίας της Αλβανίας, έχει σημαντική απήχηση στην εδώ επιχειρηματική κοινότητα που ασχολείται στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών, των μελετών και της ασφάλειας, καθώς και σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες κ.α. Επίσης, καλύφθηκε από την αγγλόφωνη εφημερίδα Albanian Daily News, με αναφορά στο πρωτοσέλιδο και ολοσέλιδο αφιέρωμα εσωτερικά (επισυνάπτεται).

 

Μετά τις εισαγωγικές παρατηρήσεις της υπογράφουσας, η οποία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων εργαστηρίων και στους στόχους του τρίτου, ήτοι στους τρόπους με τους οποίους η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ βοηθάει στην ανάπτυξη ικανοτήτων για την ασφάλεια στην Αλβανία, το λόγο έλαβε η Πρέσβης κα Ε. Σουρανή, η οποία απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Αναφέρθηκε στη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία του TAP, ως προς την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Επιπροσθέτως, τόνισε την οικονομική σημασία του εν λόγω έργου για την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επεσήμανε, ακόμη, τη συμβολή της κατασκευής και εν συνεχεία λειτουργίας του ΤΑΡ σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην καλλιέργεια της απαιτούμενης νοοτροπίας ασφάλειας στην αλβανική κοινωνία και επιχειρηματική κοινότητα. Σε αυτό το σημείο, η κα Πρέσβης υπογράμμισε τον ρόλο των εδώ δραστηριοποιούμενων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και τα υψηλά πρότυπα εργασίας τους στο αλβανικό γίγνεσθαι. Τέλος, έγινε αναφορά στην προοπτική της κατασκευής του αγωγού Ιονίου – Αδριατικής (ΙΑΡ), καθώς και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, οι οποίοι θα βελτιώσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη, αλλά και τις απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας.

 

Στη συνέχεια, κατά την εναρκτήρια ομιλία που απηύθυνε ο Υφυπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, κ. Ilir Bejtja, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των δύο προηγούμενων εργαστηρίων, τα οποία ασχολήθηκαν με πιο απτά θέματα της ασφάλειας, όπως π.χ. η πρόληψη των ατυχημάτων, τα οποία μετεξελίχθηκαν σε ζητήματα όπως η υλοποίηση του ΤΑΡ, η συνεργασία Ελλάδας – Αλβανίας, η βιωσιμότητα και η συνέχεια στα έργα ενέργειας. Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί σημαντικά ατυχήματα στην κατασκευή του ΤΑΡ και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικά περιστατικά και στο μέλλον. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία είναι η μοναδική στο είδος της, έως τώρα, στην Αλβανία. Σημείωσε ότι στόχος του 3ου σε σειρά εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια κουλτούρας σχετικά με την ασφάλεια, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον εν λόγω τομέα. Τόνισε την ευθύνη που έχουν ως πολιτεία για την καλλιέργεια της εν λόγω νοοτροπίας και ότι το στοίχημα δεν είναι μόνο η κατασκευή του ΤΑΡ, αλλά και η ανάπτυξη ανθρωπίνων ικανοτήτων. Τέλος, χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως χρήσιμη την εν λόγω διοργάνωση, ως προς τη δημιουργία φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες από τις δύο χώρες και όχι μόνο.

 

Κατόπιν τον λόγο έλαβε η εμπειρογνώμονας από την Γερμανική Τεχνική και Επιστημονική Ένωση για το Φυσικό Αέριο και τα Ύδατα (DVGW), κα HiltrudSchülken, η οποία αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία του φορέα της, ανέλυσε τη συνεργασία του φορέα της με την αλβανική Κυβέρνηση, που χρονολογείται από το 2008, αναφορικά με την προσαρμογή των αλβανικών τεχνικών προτύπων στον τομέα φυσικού αερίου στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Στη συνέχεια, ο κ. Dritan Agolli και ο Florian Çota, Project Manager και Διευθυντής Υγιεινής και Ασφάλειας αντίστοιχα της Gener 2, πραγματοποίησαν παρουσίαση σχετικά με την ασφάλεια και ειδικότερα, αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίον οι κανόνες ασφάλειας ενός έργου, μετασχηματίζονται σε ολοκληρωμένη επιχειρηματική λύση.

 

Ο επόμενος ομιλητής, ο κ. Russell Prince, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας SETA Training & Advisory Services, αναφέρθηκε στον ρόλο του Εθνικού Εξεταστικού Οργάνου για την Ασφάλεια και Υγεία στον χώρο εργασίας (NEBOSH – National ExaminingBody in Occupational Safety and Health) και στο διεθνώς αναγνωρισμένο τεχνικό πιστοποιητικό που παρέχει, κατόπιν εξετάσεων. Ενημέρωσε, ακόμη, ότι το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί, για 1η φορά στην Αλβανία, από 12-16 Δεκεμβρίου 2016. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Πρεσβείας για τη διοργάνωση των Εργαστηρίων για την Ασφάλεια των Αγωγών, η εταιρεία Management Force θα επιδοτήσει, μερικώς, τη συμμετοχή στελεχών κυρίως, της δημόσιας διοίκησης, καθώς και επιχειρήσεων, που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας.

 

Ο Κοσμήτωρας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου Τιράνων, Δρ. Jorgaq Kaçani, αφού παρουσίασε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο, επικεντρώθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από την Σύγκλητο του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου Τιράνων για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού υποστηρικτικού κέντρου για το έργο του ΤΑΡ και για λοιπά έργα στον τομέα φυσικού αερίου στην Αλβανία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργηθεί μία ειδική ομάδα εργασίας, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει επιφορτιστεί με την ενημέρωση των ενδιαφερομένων με τις πτυχές του έργου που έχουν σχέση με το περιβάλλον και την υγιεινή και την ασφάλεια.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Dave Morgan, Τεχνικός Διευθυντής της γαλλικών συμφερόντων εταιρείας Spiecapag, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή χερσαίων τμημάτων του αγωγού στην Αλβανία και την Ελλάδα, επικεντρώθηκε σε ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης γεωλογικών κινδύνων σε δύσκολα εδάφη κατά την κατασκευή και λειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου. Τέλος, ο κ. Gjergji Xhafa, Γενικός Διευθυντής της AVIS, η οποία έχει αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων και οδηγών στον ΤΑΡ, αναφέρθηκε στις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν, προκειμένου ανταποκριθούν στις ανάγκες ασφάλειας του εν λόγω έργου, όπως π.χ. η ίδρυση Κέντρου Υγείας και Ασφάλειας, πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ίδρυση Ακαδημίας Οδήγησης. Η δημοσιογράφος της Albanian Daily News, κα Denisa Cania απηύθυνε, επίσης, στοχευμένες ερωτήσεις στους οδηγούς της AVIS για τις απαιτήσεις της εν λόγω εργασίας τους.

 

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε γεύμα εργασίας, το οποίο συμπεριελάμβανε διαδραστική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, με συντονιστή τον Δρ. Γεώργιο Πανόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Management Force. Συνολικά, περισσότεροι από 75 συμμετέχοντες και εξειδικευμένα στελέχη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, παραθέτοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους. Οι συζητήσεις στο 3ο Εργαστήρι επικεντρώθηκαν στην οδική ασφάλεια κατά την μεταφορά των αγωγών φυσικού αερίου, στην ασφάλεια κατά τη συγκόλληση των μετάλλων, την επίβλεψη των θεμάτων ασφάλειας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας, καθώς οι τρόποι διάχυσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα θέματα ασφάλειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει