Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» στις 11-12 Νοεμβρίου

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιείται το 19o Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» με σημαντικούς ομιλητές που θα αναδείξουν τη σημασία της ενέργειας στην οικονομία της Ελλάδας.

 

Τον σηµαντικό ρόλο της ενέργειας στην οικονοµία της Ελλάδας και γενικότερα της ΝΑ Ευρώπης πρόκειται να αναδείξει το ετήσιο (19o) Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 11-12 Νοεµβρίου 2014 στην Αθήνα. Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και θα πραγµατοποιηθεί στο Ίδρυµα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387).

 

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει, και εφέτος, ένα πεδίο γόνιµου διαλόγου και προβληµατισµού πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον τοµέα της ενέργειας και του  περιβάλλοντος στην Ελλάδα και διεθνώς. Η αναγνώριση των διαφαινοµένων τάσεων και προοπτικών µέσα από τεκµηριωµένες παρουσιάσεις και την ανταλλαγή απόψεων παραµένει ένας ακόµη βασικός στόχος του Συνεδρίου µαζί µε την συνακόλουθη εξαγωγή χρήσιµων συµπερασµάτων.

 

Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2014» έχει ως κεντρικό θέµα τη «To Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδος, σε ένα διαρκώς µεταβαλλόµενο διεθνές περιβάλλον», θέλοντας µε αυτόν τον τρόπο να υπογραµµίσει τη σηµασία των προκλήσεων που συνεπάγονται για τον Ελληνικό ενεργειακό κλάδο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη σηµερινή κρίσιµη, ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Το Συνέδριο περιλαµβάνει εισηγήσεις και τοποθετήσεις από διακεκριµένους οµιλητές από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (panel discussions) µεταξύ γνωστών παραγόντων της αγοράς. Βασικό χαρακτηριστικό  του Συνεδρίου, από το ξεκίνηµά του, το 1996, είναι η σφαιρική αντιµετώπιση και η ολική προσέγγιση του ενεργειακού τοµέα µε ενδελεχή εξέταση των επιµέρους ενοτήτων και την ανάδειξη των διαµορφούµενων διασυνδέσεων (links) καθώς και των επικαλυπτόµενων οµάδων ενδιαφερόντων και δράσεων (interfaces) .

 

Σήµερα η ενέργεια συγκαταλέγεται στους πλέον δυναµικούς κλάδους της οικονοµίας τόσο στη χώρα µας όσο και διεθνώς. Ο εντυπωσιακός ρυθµός ανάπτυξης του ενεργειακού τοµέα τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ραγδαία αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, αποτέλεσµα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, και έχουν ως συνέπεια τις πολύ µεγάλες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδοµές οι οποίες πραγµατοποιούνται σε συνεχή βάση. Με την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης άµεσος είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον η προστασία του οποίου αποτελεί πλέον προτεραιότητα και εξετάζεται στο πλαίσιο της πολιτικής για την Κλιµατική Αλλαγή. Ως εκ τούτου οι διάφορες ενεργειακές επενδύσεις και έργα υποδοµής µελετώνται σε άµεση συνάρτηση µε την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Επίσης, η επίσπευση στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η προσπάθεια διαφοροποίησης των εισαγωγών φ. αερίου για την κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών φ. αερίου µέσω νέων αγωγών και σταθµών LNG,ο ρόλος της Ελλάδας στην διακίνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιφερειακό επίπεδο, η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό µείγµα της χώρας και στην ΝΑ Ευρώπη, η κρίση στην ευρωζώνη και ο αντίκτυπος στις ενεργειακές επενδύσεις, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες εξελίξεις στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συµπίπτουν χρονικά, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας.

 

Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2014» πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσµα θεµάτων στους τοµείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της γεωπολιτικής συµπεριλαµβάνοντας τις εξής ενότητες:

·         ∆ιεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις

·         H αναπτυξιακή και γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας

·         Οι προοπτικές της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη και πως επηρεάζονται από την οικονοµική κρίση

·         Η ασφάλεια του Ελληνικού ενεργειακού συστήµατος και περιφερειακές παράµετροι

·         Οι νέες συνθήκες στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

·         Η πορεία προς τους στόχους του 2020/2030 και ο ρόλος των ΑΠΕ

·         Η σηµασία του φυσικού αερίου στην οργάνωση και λειτουργία της αγοράς ενέργειας : Η Ελληνική και διεθνής διάσταση

·         Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο

·         Ελληνική και διεθνής αγορά πετρελαίου, τελευταίες εξελίξεις και τάσεις

·         Ενέργεια και εξωτερική πολιτική

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει