Προχωρά η δημιουργία “Χρηματιστηρίου Ενέργειας”

Στόχος η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μείωση κόστους σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό

 

Την ίδρυση μίας νέας ευέλικτης εταιρείας, που θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και θα αναλάβει να αναβαθμίσει τις ασκούμενες από το ΛΑΓΗΕ δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μίας αγοράς παραγώγων ενέργειας, προανήγγειλε το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για μία θεσμική μεταρρύθμιση-ορόσημο για το «ενεργειακό γίγνεσθαι» της χώρας, με τη δημιουργία του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» στην Ελλάδα, υπό το κοινό πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη, το οποίο έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου 15ετούς σχεδίου για τη μετάβαση σε αειφορικές οικονομίες χαμηλών εκπομπών ρύπων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και παροχή φθηνής ενέργειας στους καταναλωτές. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια του Συνέδριου «Energy Commodities Conference 2014»,  στόχος του νέου θεσμού σε εγχώριο επίπεδο, είναι να προσφέρει πλήρεις και ποιοτικές υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών και κυρίως των καταναλωτών, με αυστηρή δημόσια εποπτεία, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την τήρηση κανόνων ισονομίας για όλους. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει η Ελληνική Πολιτεία εστιαζόμενη σε παρεμβάσεις ρυθμιστικού και όχι αυστηρά δημοσιονομικού χαρακτήρα. Από το σημερινό μοντέλο “υποχρεωτικής κοινοπραξίας” για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, με τα εγγενή μειονεκτήματα της έλλειψης ανταγωνισμού και ανοίγματος στον κόσμο, μεταβαίνουμε, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, σε ένα νέο και σύγχρονο περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

 

Τα οφέλη από το «Χρηματιστήριο Ενέργειας»

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μανιάτης στην ομιλία του, το ΥΠΕΚΑ αναμένει σημαντικά οφέλη από την εγκαθίδρυση αυτής της νέας εταιρικής δομής, καθώς θα οδηγήσει στα εξής:

  • Τη δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών εκκαθάρισης και διακανονισμών, ενδεχομένως και με την ενσωμάτωση συναλλαγών εμπορευμάτων.
  • Τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στον ΛΑΓΗΕ, καθώς και τη δημιουργία νέων.
  • Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, προϋπόθεση απαραίτητη για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ως μεγαλύτερο όφελος της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» στη χώρα πάντως, ο υπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε την ανάδειξη μίας ανοιχτής, διαφανούς και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, εναρμονισμένης με το διεθνές περιβάλλον, η οποία θα υλοποιηθεί κυρίως προς όφελος των ίδιων των πολιτών και των ίδιων των καταναλωτών, δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, αλλά και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. «Για όλους αυτούς τους λόγους, εργαζόμαστε σκληρά για να λάβει το ταχύτερο δυνατό “σάρκα και οστά” το όραμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό επιβάλλει η σημασία του εγχειρήματος, αυτό επιβάλλει η δημόσια αξία του τομέα της ενέργειας, αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στους ίδιους τους πολίτες», κατέληξε ο Γιάννης Μανιάτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει