Συνεχίζονται οι επαφές στην Ευρώπη για τον αγωγό TAP

Συνεχίζονται οι επαφές στην Ευρώπη για τον TAP

Για την πορεία του έργου ενημέρωσε τους ομολόγους του, ο ΥΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης,  ενημέρωσε τους ομολόγους του  υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του πρόσφατου Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, στις Βρυξέλλες, για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), μετά και από την ολοκλήρωση των επίμονων συνομιλιών των τελευταίων εβδομάδων,  ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την εταιρεία του αγωγού TAP AG. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και προς τον Επίτροπο Ενέργειας Miguel Arias Canete, με τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών να έχουν καταλήξει -μεταξύ άλλων- στα εξής:

 

-Προβλέφθηκε αντάλλαγμα για τη χρήση της δασικής γης, το οποίο εξαιρούνταν από την αρχική σύμβαση.

– Αποσαφηνίστηκε ότι θα δοθεί αποζημίωση για τη δημόσια γη, κάτι που, επίσης, δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, με όχι δυσμενέστερους όρους σε σχέση με την ιδιωτική.

– Συγκεκριμενοποιήθηκε η επιθυμία της εταιρείας του αγωγού να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, μέσω εθελοντικού προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο αυξήθηκε από τα περίπου 11 εκατ. ευρώ, που αναφερόταν αρχικά, στα 32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πόρους που θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένα έργα προς όφελος όλων των κατοίκων στους δήμους από τους οποίους θα περάσει ο αγωγός, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

 

Όσον αφορά την πορεία του έργου, στην επόμενη φάση του, το σημαντικό αυτό ενεργειακό σχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει ως οικονομικός «πολλαπλασιαστής»,  επιτυγχάνοντας να αυξήσει την  άμεση και έμμεση απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει και να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία μέσω της ανάθεσης έργων σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει