Νέος αγωγός που θα συνδέει πΓΔΜ και Ελλάδα

Ως το τέλος της εβδομάδας η ρωσική Stroytransgaz θα έχει ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στην πΓΔΜ, που μελλοντικά θα συνδέει το δίκτυο της με αυτό της χώρας μας.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην Kommersant, η εταιρεία του Γκεννάντι Τίμτσενκο θα ξεκινήσει την πρώτη φάση κατασκευής του αγωγού μεταξύ Κλετσόβτσε-Νεγκότινο, συνολικού μήκους 61 χλμ., θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην πόλη Στιπ. Σύμφωνα με τις πηγές, η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ εν συνεχεία θα χρειαστούν ακόμα 60 χλμ. σωλήνες για τη σύνδεση της χώρας με το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας.

 

Το κόστος της κατασκευής είναι περίπου 75 εκατ. δολάρια. Από αυτά, η πΓΔΜ θα πληρώσει μόνο 15 εκατ. δολάρια, οι υπόλοιπες εργασίες θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να ξεπληρωθεί το χρέος της πρώην ΕΣΣΔ στη Γιουγκοσλαβία (μέρος των δικαιωμάτων για το χρέος ανήκει στα Σκόπια). Όπως σημειώνει η Kommersant, αρχικά υπήρχε η υπόθεση ότι το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της γενικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και θα αυξήσει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΠΓΔΜ. Η Stroytransgaz δεν είχε χρόνο να συμμετάσχει, όμως, στον South Stream. Η εταιρεία έπρεπε να κατασκευάσει το βουλγαρικό τμήμα του σωλήνα με έναν τοπικό εργολάβο. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε την ορθότητα της προσφοράς, η οποία οδήγησε σε μια πλήρους κλίμακας αποκλεισμό του έργου από τις Βρυξέλλες.

 

Ο Αλεξέι Γκριβάτς από το Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας πιστεύει, ότι με δεδομένη την απροθυμία της Μόσχας να χρησιμοποιεί τη Βουλγαρία ως χώρα διαμετακόμισης του αερίου, μετά την αποτυχία του South Stream, ο αγωγός μέσω της πΓΔΜ είναι στην πραγματικότητα η μόνη επιλογή για την παροχή του αερίου στη Σερβία και για την διατήρηση της υπάρχουσας κατανομής ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή βάσει του Baumgarten. Σύμφωνα με τον Αλεξέι Γκριβάτς, είναι λογικό ότι η πΓΔΜ επιθυμεί να παρέχει μια σύνδεση με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, δεδομένου ότι αυτό εξασφαλίζει μια σταθερή προμήθεια καυσίμων, ανεξάρτητα από την τύχη της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει