Κατατέθηκαν από τις ΕΠΑ τα τιμολόγια εμπορίας στη ΡΑΕ

Τα τιμολόγια εμπορίας για το 2017 υπέβαλαν τη Δευτέρα στη ΡΑΕ οι τρεις ΕΠΑ, Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και τώρα αναμένουν την απόφαση της Αρχής που τοποθετείται κάπου μέσα στο Νοέμβριο.

 

Τα τιμολόγια αφορούν τους μη επιλέγοντες πελάτες, αφού για τους επιλέγοντες θα αποφασίσουν οι ίδιες οι ΕΠΑ για το ακριβές ποσό που θα προσθέσουν πάνω στο ρυθμιζόμενο τέλος διανομής.  Το θέμα είναι κομβικής σημασίας για τις ΕΠΑ αφού ανάλογα με την απόφαση της ΡΑΕ, οι ξένοι μέτοχοί τους (Shell, ENI) θα καθορίσουν και τις από εδώ και πέρα κινήσεις τους, δηλαδή το αν θα κινηθούν νομικά ή όχι κατά του Δημοσίου, ζητώντας αποζημιώσεις για την κατάργηση του μονοπωλίου τους στην αγορά.

 

Το θέμα της διεκδίκησης αποζημιώσεων “σέρνεται” τουλάχιστον από το 2014 όταν και τέθηκε στο τραπέζι το άνοιγμα της αγοράς. Η επιχειρηματολογία των ΕΠΑ συνδέεται με την ίδρυσή τους, καθώς οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι ξένοι μέτοχοι για το 49% προέβλεπαν το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης του φυσικού αερίου στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η αποκλειστικότητα αυτή είχε δοθεί στις ΕΠΑ, ως παροχή έναντι των επενδύσεων για την επέκταση των αστικών δικτύων, με βάση τις δεσμεύσεις των μετόχων τους.

 

Στο δια ταύτα του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου, δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα προμηθευτή θα έχουν από τον Ιανουάριο του 2017 όλοι οι μη οικιακοί πελάτες ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ωστόσο η πλήρης απελευθέρωση της λιανικής θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα αφορά όλους τους οικιακούς.

 

Τότε, αναμένεται να εισέλθουν στη λιανική του φυσικού αερίου οι σημερινοί μεγάλοι παίκτες του ρεύματος, δηλαδή η Protergia, η Elpedison, και ο Ηρων. Στην ουσία δυνατότητα εισόδου θα έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται σήμερα στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, πρώτοι ωστόσο που αναμένεται να μπουν στο φυσικό αέριο είναι οι καθετοποιημένοι όμιλοι. Δηλαδή οι εταιρείες λιανικής που ανήκουν σε ομίλους οι οποίοι αγοράζουν φυσικό αέριο προκειμένου να τροφοδοτούν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν. Με άλλα λόγια η ελληνική αγορά φυσικού αερίου βαδίζει στα χνάρια της ευρωπαϊκής, όπου εδώ και χρόνια, οι ίδιοι καθετοποιημένοι όμιλοι που πωλούν ρεύμα, είναι αυτοί που πωλούν και φυσικό αέριο.

 

Εκτός από το θέμα των τιμολογίων εμπορίας, ένα άλλο θέμα που απασχολεί τις ΕΠΑ αφορά και το λεγόμενο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) που έχει προσδιοριστεί στο 9,23%. Η αγορά χαρακτηρίζει χαμηλό το 9,23%, και υποστηρίζει ότι δεν συνάδει ούτε με το ρίσκο χώρας, ούτε με τη χαμηλή διείσδυση στην ελληνική αγορά του φυσικού αερίου.

 

Το 9,23% όπως λένε στελέχη του χώρου, δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί οι μεγάλες παλαιότερες επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου. Εγείρεται επομένως ένα θέμα που και γι’ αυτό καλούνται να τοποθετηθούν οι ξένοι μέτοχοι των ΕΠΑ, κατά πόσο μια τέτοια απόδοση είναι ικανοποιητική προκειμένου να γίνουν νέες επενδύσεις επέκτασης του δικτύου σε περιοχές που αυτό δεν υπάρχει.

 

Γιώργος Φιντικάκης, www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει