Τζελέπης: Αναγκαία η σύνδεση του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο

A part of the newly inaugurated Arab Gas Pipeline Project is seen near the Egyptian town of Taba, Sunday 27 July 2003, where Egyptian President Hosni Mubarak and Jordan's King Abdullah open the first phase of the pipeline that will eventually carry natural gas from Egypt to Jordan, Lebanon, Syria, Turkey and onto Europe. The first part of the pipeline which will provide Egyptian gas to Jordan was opened today with 16 km of the pipeline going under the Gulf of Aqaba to the port city of Aqaba, Jordan. EPA PHOTO/EPA/STR

Επίκαιρη Ερώτησή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο τύπου του βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη, με την υπ’ αριθμόν Α.Π.:447/25-1-2016 Επίκαιρη Ερώτηση, βουλευτής υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών για «την σύνδεση του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο».

 

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Με βάση τις ανακοινώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, σχετικά με τα σχέδια της επιχείρησης για την προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δίκτυα διαπιστώνουμε ότι ο Ν. Σερρών δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των νέων περιοχών, στις οποίες αναμένεται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση το σχέδιο. Παρά το γεγονός ότι μέσω του Ν. Σερρών διέρχεται ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Βαλκανικής, ενώ παράλληλα  στο έδαφός του βρίσκεται και ο Μετρητικός Συνοριακός Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου Σιδηροκάστρου, η 2η αναβάθμιση του οποίου είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2015-2024».

 

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «η σύνδεση του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο είναι αναγκαία προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης των πολιτών αλλά και οι όροι λειτουργίας των επιχειρήσεων ως προς το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών». «Επειδή, η εγκατάσταση του φυσικού αερίου στον Ν. Σερρών θα αμβλύνει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι επιχειρήσεις της περιοχής σε σχέση με αυτές στην άλλη πλευρά των συνόρων, δεδομένου ότι σήμερα το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με το διασυνοριακό παρεμπόριο, τις μεγάλες διαφορές στο ποσοστό φορολόγησης, στις ασφαλιστικές εισφορές κ.α, καθιστούν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιαίτερα δυσχερή στον ακριτικό Ν. Σερρών».

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προσδοκώντας έναν  tet-a-tet διάλογο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκοντας να τον ενημερώσει για τα κριτήρια, με βάση τα οποία αποκλείει τον Ν. Σερρών από την σύνδεση με το φυσικό αέριο, όπως, επίσης και να του γνωστοποιήσει εάν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση αυτήν και να προβεί σ’ όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί και ο Ν. Σερρών στις περιοχές για προμήθεια φυσικού αερίου.

 

Βάση του άρθρου 130 του Κανονισμού της Βουλής, αναμένεται ως είθισται να καθοριστεί εντός 10 ημερών η ημερομηνία συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ. Μιχάλη Τζελέπη, όπως επίσης και ο κύκλος συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει