FAQ

Οι συνηθέστερες ερωτήσεις-απαντήσεις (Frequently Asked Questions) σχετικά με την χρήση και τα οφέλη του Φυσικού Αερίου. Είτε το χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας, είτε στο σπίτι για θέρμανση-μαγείρεμα, είτε στην επιχείρηση για δραστική μείωση του κόστους σας. Διαβάστε παρακάτω.

 

 

AYTOKINHTO και CNG: Οι συνηθέστερες ερωτήσεις-απαντήσεις


 

Μπορεί να γίνει μετατροπή για χρήση CNG και σε πετρελαιοκινητήρες ή μόνο σε βενζινοκινητήρες;

Η μετατροπή μπορεί να γίνει και σε κινητήρες βενζίνης αλλά και σε κινητήρες πετρελαίου ωστόσο, διαφοροποιούνται οι διαδικασίες αλλά και τα κόστη. Επειδή το φυσικό αέριο έχει υψηλότερη θερμοκρασία καύσης, σε ορισμένα οχήματα κατά τη μετατροπή τους είναι απαραίτητη η αλλαγή των εδρών και των βαλβίδων του κινητήρα.

Πόσο κοστίζει η μετατροπή του αυτοκινήτου;

Η μετατροπή ενός βενζινοκινητήρα σε CNG κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το κόστος μετατροπής ενός πετρελαιοκινητήρα κυμαίνεται περίπου στις 10.000 – 15.000 ευρώ.

Πόσα οκτάνια έχει το φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο έχει βαθμό οκτανίων 130. Ο υψηλός βαθμός οκτανίων βοηθάει στη χρήση σε κινητήρες υψηλής συμπίεσης καθώς αποκλείονται οι αυταναφλέξεις.

Είναι εύκολο να ανεφοδιαστώ με καύσιμο CNG;

Τα πρατήρια τροφοδοσίας φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς μέσα στο 2015, αφού έχει ήδη προγραμματιστεί η έναρξη λειτουργίας τριών πρατηρίων σε Βόλο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν λειτουργούν 4 πρατήρια FISIKON, εκ των οποίων τρία στην Αττική: ένα στην Ανθούσα, ένα στην Κηφισιά και ένα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο τέταρτος σταθμός ανεφοδιασμού βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στον δήμο Πυλαίας επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής.

Ένα αυτοκίνητο φυσικού αερίου έχει την ίδια ιπποδύναμη με ένα βενζινοκίνητο;

Στην πραγματικότητα, το φυσικό αέριο μπορεί να λειτουργήσει κάτω από μεγαλύτερη συμπίεση από την βενζίνη, πράγμα που θεωρητικά αυξάνει την απόδοση. Πρακτικά, όμως, η διασκευή του αυτοκινήτου για καύση από βενζίνη σε φυσικό αέριο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη ισχύ. Η αλήθεια είναι πάντως πως ο μέσος οδηγός δεν θα παρατηρήσει καμιά διαφορά, αφού ο κινητήρας φυσικού αερίου άλλες φορές είναι πιο ισχυρός και άλλες λιγότερο, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Ένα αυτοκίνητο φυσικού αερίου είναι πιο επικίνδυνο από ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο;

Πρόκειται για μύθο. Τα οχήματα φυσικού αερίου (NGVs) είναι στην πραγματικότητα ασφαλέστερα από τα περισσότερα άλλα οχήματα. Είναι το ίδιο καύσιμο που χρησιμοποιείται σε πολλά εκατομμύρια σπίτια για το μαγείρεμα και το φαγητό. Το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και έτσι, σε περίπτωση διαρροής διαχέεται στην ατμόσφαιρα, ενώ είναι και δύσκολο να αναφλεγεί γιατί απαιτείται συγκέντρωσή του στον αέρα 10-15% .

Από τι αποτελείται η Εγκατάσταση Συσκευής Φυσικού Αερίου Κίνησης:

Μια Εγκατάσταση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Φυσικού Αερίου Κίνησης, αποτελείται από:

 • Ηλεκτρική Μονάδα Ελέγχου Συσκευής (ECU)
 • Μπεκ (Εγχυτές) CNG
 • Βαλβίδα Ασφαλείας
 • Υποβιβαστή-Ρυθμιστή Πίεσης
 • Μονάδα Πλήρωσης
 • Δεξαμενή CNG
 • Βαλβίδα Ασφαλείας Δεξαμενής

Τι Δεξαμενή CNG να επιλέξω;

Οι δεξαμενές φυσικού αερίου λόγω της φύσης του καυσίμου, διατίθενται μόνο σε κυλινδρική μορφή (δεν υπάρχει τύπος για τη ρεζέρβα του οχήματος, όπως στο Υγραέριο). Παρέχουν μικρή αυτονομία (λόγω των υψηλών πιέσεων) και για αυτό σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται η τοποθέτηση περισσοτέρων από μία δεξαμενών.

Ένα όχημα που διανύει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα εντός περιοχών που λειτουργούν Πρατήρια Φυσικού Αερίου, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με μία Δεξαμενή. Εν αντιθέσει, ένα όχημα που επιθυμεί μεγάλη αυτονομία, για μακριά ταξίδια, θα πρέπει θα κινηθεί στην επιλογή τοποθέτησης πολλαπλών Δεξαμενών, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία.

Μπορώ να ανεφοδιάσω το υγραεριοκίνητο όχημά μου με φυσικό αέριο;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Κάθε σύστημα έχει διαφορετικές ιδιότητες και λειτουργεί με διαφορετικές πιέσεις. Επίσης γίνονται διαφορετικές ρυθμίσεις. Το φυσικό αέριο αποθηκεύεται αντίθετα προς το υγραέριο κάτω από πίεση 200bar, ενώ η πίεση του υγραερίου στην δεξαμενή δεν ξεπερνά τα 8 bar. Οι δεξαμενές υγραερίου δεν είναι κατάλληλες για τις υψηλές πιέσεις. Οι κατασκευαστικές διαφορές των εξαρτημάτων πλήρωσης, αποκλείουν κάθε πιθανότητα λάθους.

Μπορεί να νοθευτεί το φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο δεν μπορεί να νοθευτεί καθώς παρέχεται υπό πίεση με ειδικούς αγωγούς κατευθείαν από το εθνικό σύστημα μεταφοράς στα πρατήρια.

Τι συντήρηση χρειάζεται ο κινητήρας;

Το φυσικό αέριο προκαλεί μικρότερη φθορά στον κινητήρα. Λόγω της καθαρής καύσης, οι κινητήρες φυσικού αερίου έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από εκείνους του πετρελαίου και της βενζίνης. Επομένως, έχουν και μικρότερες ανάγκες συντήρησης.

Είναι καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον;

Το φυσικό αέριο είναι πιο αποδοτικό, πιο οικονομικό, και πιο καθαρό σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα. Ενδεικτικά, με το φυσικό αέριο επιτυγχάνεται:
• Μείωση των εκπομπών λεπτών σωματιδίων μέχρι και 99%
• Ελαχιστοποίηση έως και μηδενισμός των εκπομπών καρκινογόνων αρωματικών και πολυκυκλικών υδρογοναθράκων.
• Μείωση του σχηματισμού όζοντος (που δημιουργεί το νέφος στην πόλη) κατά 80-90%.
• Μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου μέχρι και 85%, οξειδίου του
άνθρακα έως 90%, διοξειδίου του άνθρακα έως 20%. Οι χαμηλές εκπομπές CO2 σε σχέση με τη βενζίνη και το πετρέλαιο εξασφαλίζουν και επιπλέον οικονομία στους ιδιοκτήτες οχημάτων με φυσικό αέριο, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει απαλλαγή ή ελάχιστη καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Πόσος αποθηκευτικός χώρος χρειάζεται;

Ένα από τα πρακτικά εμπόδια που συναντώνται κατά την μετατροπή ενός αυτοκινήτου με συστήματα CNG, είναι το γεγονός ότι η δεξαμενή ή η συστοιχία δεξαμενών πρέπει να είναι 3,2 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του υγραερίου και 3,7 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της βενζίνης, για να επιτευχθεί ισοδύναμη αυτονομία. Αυτό προκύπτει λόγω της δυσκολίας υγροποίησης του φυσικού αερίου, για την οποία η κρίσιμη θερμοκρασία είναι οι -162οC.

Πόση αυτονομία έχει ένα αυτοκίνητο φυσικού αερίου;

Η μέση αυτονομία ενός αυτοκινήτου με φυσικό αέριο είναι περίπου 200 με 280 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουμε να πάμε σε περισσότερα χιλιόμετρα θα πρέπει:

 • να βαρύνουμε πολύ περισσότερο το αυτοκίνητο
 • να χρησιμοποιήσουμε και 3η μπουκάλα, με αποτέλεσμα βέβαια να χάσουμε τον αποθηκευτικό χώρο.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Οι συνηθέστερες ερωτήσεις-απαντήσεις


 

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το φυσικό αέριο στο σπίτι;

Το φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή πιο οικονομική και άνετη. Η βασική του χρήση είναι η θέρμανση του σπιτιού (κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία, θέρμανση σε μονοκατοικία, θέρμανση μόνο σε ένα διαμέρισμα). Ταυτόχρονα όμως προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση και στο μαγείρεμα (οικονομία έως και 50% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα), στο ζεστό νερό χρήσης (ζεστό νερό τη στιγμή που ανοίγετε τη βρύση), αλλά και στον κλιματισμό (οι ανάγκες ψύξης και θέρμανσης καλύπτονται με την ίδια συσκευή).

Μπορεί να τοποθετηθεί φυσικό αέριο και σε πολυκατοικίες;

Ναι, μπορεί να τοποθετηθεί ως κεντρική μονάδα που τροφοδοτεί και καλύπτει όλα τα διαμερίσματα σε αντικατάσταση του λέβητα αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα σε ένα διαμέρισμα μέσω επιτοίχιων ατομικών λεβήτων αερίου παρέχοντας του αυτονομία και κάλυψη των δικών του αναγκών θέρμανσης.

Πως μπορώ να έχω αυτόνομη θέρμανση με αέριο στο διαμέρισμά μου;

Αυτό είναι δυνατό με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο. Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία συνήθως τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις, και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα. Είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα. Επίσης, απαιτείται απόφαση πρακτικού συνέλευσης (50% των ψήφων ιδιοκτησίας +1 ψήφος) που να επιτρέπει την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση του διαμερίσματος και έγκριση εκτέλεσης των απαραίτητων αναγκαίων εργασιών όδευσης σωληνώσεων και τοποθέτησης εξαρτημάτων (μετρητών κλπ) εντός των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Ποια είναι η διαδικασία σύνδεσης;

Για να συνδεθείτε με το δίκτυο του φυσικού αερίου επικοινωνήστε με την Εταιρεία Παροχής Αερίου της περιοχής στην οποία ανήκετε (Αττική, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη) για να σας καθοδηγήσει. Ενδεικτικά, η διαδικασία είναι η εξής:

 • Παραλαβή δικαιολογητικών και κατάθεση της αίτησης για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.
 • Καταβολή (εφόσον δεν υπάρχει απαλλαγή) των σχετικών τελών σύνδεσης και εγγυήσεων σε λογαριασμό της Εταιρείας Παροχής Αερίου ΕΠΑ Α.Ε.
 • Τοποθέτηση μετρητή από την Εταιρεία Παροχής Αερίου.
 • Σχεδιασμός και μελέτη εγκατάστασης που κατατίθεται στην Εταιρία Παροχής Αερίου.
 • Κατασκευή του εσωτερικού δικτύου της εγκατάστασης, τοποθέτηση των συσκευών αερίου, των συστημάτων ασφαλείας και του λοιπού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
 • Έλεγχος εγκατάστασης του εσωτερικού δικτύου έναντι πιθανών διαρροών.
 • Έλεγχος της εγκατάστασης από την Εταιρεία Παροχής Αερίου σύμφωνα με την μελέτη που έχει κατατεθεί και αεριοδότηση εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές.
 • Έναυση και ρύθμιση των εγκατεστημένων συσκευών αερίου.

Ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος της σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΠΑ;

Τα τέλη σύνδεσης εξαρτώνται από το είδος της οικοδομής και από την κατανάλωση. Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της Εταιρείας Παροχής Αερίου ΕΠΑ τα τέλη καθορίζονται ως ακολούθως:

 • 630 Ευρώ για μία πολυκατοικία.
 • 440 Ευρώ για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία
 • 80 Ευρώ για κάθε επιπλέον μετρητή σε υπάρχουσα σύνδεση

Υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για σύνδεση στο φυσικό αέριο;

Τόσο οι τρεις ΕΠΑ όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσφέρουν στους καταναλωτές διάφορα είδη παροχών προκειμένου να διευκολύνουν τη σύνδεση της κατοικίας τους με το φυσικό αέριο.

 • Επιδότηση για αντικατάσταση συστήματος πετρελαίου με φυσικό αέριο. Η δράση απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές που κατοικούν σε περιοχή με τιμή ζώνης που δεν υπερβαίνει τα 2.500€/τ.μ. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης (συμπ. ΦΠΑ) φτάνει έως και 5.500€.
 • Εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Συγκεκριμένα, τα τέλη σύνδεσης είναι εντελώς δωρεάν για την περίπτωση κεντρικών θερμάνσεων με εγκατεστημένη ισχύ >=140.000kcal/h, ενώ παρέχεται έκπτωση 50%  για κεντρικές θερμάνσεις με εγκατεστημένη ισχύ από 50.000 kcal/h μέχρι 140.000kcal/h. Στην περίπτωση αυτονομιών, π.χ. για μια μονοκατοικία με εγκατεστημένη ισχύ >=140.000kcal/h ή στην περίπτωση 5 και άνω αυτονομιών (μεμονωμένων διαμερισμάτων) σε πολυκατοικία τα τέλη σύνδεσης παρέχονται με 50% έκπτωση.

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΠΑ Αττικής. Η ΕΠΑ Αττικής έχει ενεργοποιήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το κόστος μετατροπής εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι καταναλωτές που δεν πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών όσο και για αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων.

Ποιοι είναι οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα επιδότησης του ΥΠΕΚΑ;

Ο τελικός δικαιούχος καταναλωτής κατά την προμήθεια και κατασκευή της νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον εγκαταστάτη ή/και προμηθευτή του νέου εξοπλισμού μέσω των ΕΠΑ μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου.
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όσοι:

 • Είναι ιδιοκτήτες (δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας) σε επιλέξιμη κατοικία.
 • Έχουν στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία.
 • Έχουν υπογράψει σύμβαση παροχής φυσικού αερίου μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.

Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη αν:

 • Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία* ή μεμονωμένο διαμέρισμα
 • Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.500 €/τ.μ.
 • Βρίσκεται στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Κ. Μακεδονίας σε σημείο με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου

* Σε μια πολυκατοικία πρέπει τουλάχιστον το 50% (αριθμητικά) των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία.

Πρέπει να αγοράσω καινούργιο λέβητα για αλλαγή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο;

Σε περίπτωση αλλαγής ενός κεντρικού συστήματος θέρμανσης από πετρελαίου σε φυσικού αερίου, είναι απαραίτητο σε πρώτη φάση να αντικατασταθεί ο καυστήρας. Η αντικατάσταση του λέβητα δεν είναι αναγκαία και εξαρτάται, σε γενικές γραμμές, από την παλαιότητά του και το υλικό κατασκευής. Γεγονός είναι, πάντως, πως ο συνδυασμός λέβητα-καυστήρα φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση, αφού αυξάνεται ο βαθμός απόδοσης του συστήματος.

Τι είναι ο βαθμός απόδοσης;

Ο βαθμός απόδοσης είναι ένα μέτρο της αποδοτικότητας του λέβητα-καυστήρα φυσικού αερίου σε τυπικές συνθήκες λειτουργίας. Για παράδειγμα, ένας καυστήρας φυσικού αερίου με βαθμός απόδοσης 93% σημαίνει ότι παρέχει 0,93kWh θερμικής ενέργειας, καταναλώνοντας 1kWh που προέρχεται από φυσικό αέριο. Αυτές οι αποδόσεις πιστοποιούνται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός απόδοσης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να προκύψει.

Μπορεί ένας καυστήρας φυσικού αερίου να συνδυαστεί με όλων των ειδών τα σώματα;

Ναι, με την κατάλληλη επιλογή καυστήρα – λέβητα φυσικού αερίου, τη μελέτη και ρύθμιση των παραμέτρων της εκάστοτε εγκατάστασης, μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν με σχεδόν όλους τους τύπους σωμάτων με το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα από τους λέβητες πετρελαίου.

Τι είναι οι λέβητες συμπύκνωσης και τι προσφέρουν;

Είναι ο λέβητας ο οποίος δεσμεύει την λανθάνουσα θερμότητα των καυσαερίων. Σε αντίθεση με τους λέβητες συμβατικής λειτουργίας στους οποίους τα καυσαέρια αποβάλλονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 150 0C, στους λέβητες συμπύκνωσης η θερμοκρασία των καυσαερίων δεν ξεπερνά τους 80-90 0C. Έχουμε, έτσι, 20-35% περισσότερη ωφέλιμη θερμότητα από την ίδια ποσότητα καυσίμου ή αντίστροφα, μια συσκευή συμπύκνωσης είναι 17-28% οικονομικότερη στη χρήση σε σχέση με μια συμβατική. Βέβαια, είναι και πιο ακριβή, αφού οι συμβατικοί λέβητες ξεκινούν από τα 500€, ενώ η χαμηλότερη τιμή ενός λέβητα συμπύκνωσης δεν είναι χαμηλότερη των 900€.

Ποια είναι η τιμή του φυσικού αερίου θέρμανσης;

Η τιμολόγηση του φυσικού αερίου, όπως και των περισσότερων καυσίμων, αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις επικρατούσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές κινείται σε χαμηλότερες τιμές από το πετρέλαιο, αφού τον Νοέμβριο του 2014 βρισκόταν στα 0,069€/kWh.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ & ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Οι συνηθέστερες ερωτήσεις-απαντήσεις


 

Ποια είναι τα κριτήρια υπαγωγής των καταναλωτών στον βιομηχανικό τομέα;

Στο βιομηχανικό τομέα υπάγονται οι καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση ίση ή μεγαλύτερη των 2.200.000KWh Ανώτέρης Θερμογόνου Δύναμης φυσικού αερίου (περίπου 200.000 Νm3 ετησίως), που έχουν ως δραστηριότητα παραγωγή ή μεταποίηση προϊόντος και βρίσκονται εντός των γεωγραφικών περιοχών που ανήκουν στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Ποιες είναι οι χρήσεις του φυσικού αερίου στη βιομηχανία;

 • Κάλυψη θερμικών αναγκών για όλες τις παραγωγικές διαδικασίες (παραγωγή ατμού, ξήρανση) με χρήση του υπάρχοντα λέβητα/γεννήτριας ή αντικατάστασή του/της και με αντικατάσταση του καυστήρα
 • Κλιματισμός. Απαιτείται μια κεντρική κλιματιστική μονάδα (αντλία θερμότητας με φυσικό αέριο ή μονάδα απορρόφησης) που τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο και οι εσωτερικές μονάδες (κλιματιστικά fan coils νερού ή ειδικές μονάδες Freon) που τροφοδοτούνται από την κεντρική μονάδα.
 • Συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των γεννητριών και της καύσης του φυσικού αερίου και, ταυτόχρονα, αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας για κάλυψη μέρους των θερμικών ή και ψυκτικών αναγκών της εγκατάστασης.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου στη βιομηχανία;

 • Αυξημένη ενεργειακή απόδοση και οικονομία
 • Λιγότερες εκπομπές ρύπων
 • Μείωση λειτουργικού κόστους
 • Βελτίωση ποιότητας προϊόντων
 • Ευχέρεια χειρισμού και ελέγχου
 • Συνεχής και απρόσκοπτη παροχή καυσίμου, χωρίς ανάγκη για αποθηκευτικούς χώρους
 • Μειωμένη απαίτηση συντήρησης συσκευών

Ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος της σύνδεσης με το δίκτυο;

Ανάλογα με το φορτίο αιχμής και την πίεση εσωτερικού δικτύου:

Για πίεση έως 25 mbar:

 • < 100 m3/ώρα 440 Ευρώ
 • >=100 m3/ώρα 2.200 Ευρώ

Για πίεση εσωτερικού δικτύου άνω των 25 mbar:

 • ελάχιστα τέλη σύνδεσης 3.300 Ευρώ.

Ποια η διαδικασία για να συνδεθώ;

 1. Επικοινωνία με τους υπεύθυνους επικοινωνίας των ΕΠΑ για Μεγάλους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς Πελάτες
 2. Συλλογή στοιχείων και κατάθεση αίτησης σύνδεσης. Στοιχεία:
  o    υφιστάμενες και μελλοντικές χρήσεις φυσικού αερίου στην επιχείρησή σας
  o    φορτία αιχμής συσκευών που καταναλώνουν ή θα καταναλώνουν φυσικό αέριο
  o    ακριβής διεύθυνση επιχείρησης-επιθυμητή οδός σύνδεσης
  o    ΑΦΜ, ΔΟΥ
  o    υφιστάμενο καύσιμο που χρησιμοποιείται και ετήσιες καταναλώσεις.
 3. Πραγματοποίηση αίτησης και εξεύρεση κοινά αποδεκτής θέσης Σταθμού Μέτρησης Ρύθμισης
 4. Απάντηση αίτησης και διαμόρφωση σύμβασης και καθορισμός προσφοράς από ΕΠΑ
 5. Υπογραφή σύμβασης και πληρωμή τελών σύνδεσης
 6. Μελέτη και κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης πελάτη
 7. Προσωρινή Τροφοδότηση – Άδεια Χρήσης – Οριστική τροφοδότηση
Ad

Ad

Ad