Το φυσικό αέριο μυρίζει κέρδη στη Δυτική Ελλάδα

Απώτερος στόχος είναι η έναρξη κατασκευής των αστικών δικτύων διανομής για φυσικό αέριο σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, που οριοθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

 

Οι παρατηρήσεις-προτάσεις που κάνει η ΔΕΠΑ για τα έργα του δεκαετούς προγράμματος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, αποσκοπούν στην παροχή τεχνικών διευκολύνσεων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην τροφοδοσία δικτύων περιοχών ή καταναλωτών εκτός υφιστάμενων δικτύων με βυτιοφόρα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, ή μικρά πλοία (τροφοδοσία νησιωτικών δικτύων), καθώς η εμπλοκή σε αυτή τη δραστηριότητα αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΕΠΑ.

 

Με δεδομένο ότι το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (αγωγοί) δεν προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, η εφαρμογή για τη φόρτωση βυτιοφόρων και τη μεταφορά του σε εγκαταστάσεις καταναλωτών για χρήση, έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα από τη ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΠΑ, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, για την εκπόνηση μελέτης.

 

Η ΔΕΠΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την οδική μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου με βυτιοφόρα από τον σταθμό Καλαμακίου σε μεγάλους καταναλωτές της Πάτρας, όπως βιομηχανίες και μεγάλοι οργανισμοί. Ξεχωριστό αλλά παράλληλο πλάνο υπάρχει για το λιμάνι της Πάτρας, όπου έχει δρομολογηθεί κοινή δράση ΔEΠA και ΟΛΠΑ για αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2019 και μετά, με στόχο την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της ναυτιλίας. Από το συγκεκριμένο σχέδιο όμως μπορεί να επωφεληθεί και η περιοχή, καθώς θα δημιουργηθούν μεγάλες υποδομές αποθήκευσης και διανομής.

 

Απώτερος στόχος είναι η έναρξη κατασκευής των αστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, που οριοθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Το έργο απαιτεί δεκάδες εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί γιατί και το βασικό ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εξεύρεση πόρων με το ΕΣΠΑ να προσφέρεται ως μια άμεση πηγή χρηματοδότησης, αλλά περιορισμένου εύρους. Για τον λόγο αυτό η ΔΕΠΑ επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια από το «πακέτο Γιούνκερ» και άλλες πηγές χρηματοδότησης, για την έναρξη κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών από το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

 

(Σωτήρης Παπανδρέου – Πελοπόννησος)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει