Συνεργασία μεταξύ ΔΕΠΑ, ΒΕΗ και GASTRADE για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Συμφωνία προέκυψε από τη τριμερή συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ, της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) και της GASTRADE, σχετικά με την υλοποίηση του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ, η συμφωνία αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά την συμφωνία για την συμμετοχή της δημόσιας επιχείρησης στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE, η οποία αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα καθώς επίσης και για τις κοινές προσπάθειες των μερών για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του έργου.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της 18ης Απριλίου 2018 ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, κ.κ. Σταθάκη και Petkova, στη Σόφια, η βουλγαρική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της για την επίσπευση των διαδικασιών  για την ολοκλήρωση της δικής της συμμετοχής στο έργο. Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 2017 συμμετέχει στο έργο και η ναυτιλιακή εταιρεία GASLOG με ποσοστό 20%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στην προσπάθεια να διασφαλιστούν νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά όπως επίσης και την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΕΣΦΑ) και απο εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

ECO & Ενέργεια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει