Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή δικτύου αερίου σε 18 πόλεις σε Μακεδονία, Θράκη, Στερεά

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή δικτύου αερίου σε 18 πόλεις σε Μακεδονία, Θράκη, Στερεά

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μαζική, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 18 καινούργιες πόλεις σε  Ανατολική Μακεδονία-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος δόθηκε με τις αποφάσεις ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ που ελήφθησαν ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ξεπερνάει τα 172 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα: Ο προϋπολογισμός (πλέον ΦΠΑ) για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη φτάνει τα 56,56 εκατ. ευρώ, για την Κεντρική Μακεδονία τα 40,15 εκατ. ευρώ και για την Στερεά Ελλάδα τα 42,27 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα ποσά, το 50% θα χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% θα αποτελέσει τραπεζική χρηματοδότηση και κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Με δεδομένη την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η θυγατρική δηλαδή της ΔΕΠΑ που έχει την ευθύνη των δικτύων διανομής σε όλη την Ελλάδα πλην Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, βάζει τις «τελευταίες πινελιές» στα τεύχη δημοπράτησης, έτσι ώστε τον Ιανουάριο να προκηρύξει τους διαγωνισμούς (ένας σε κάθε Περιφέρεια με ξεχωριστά επιμέρους έργα για κάθε πόλη) για την προμήθεια υλικών και την κατασκευή των έργων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress,  ο διαγωνισμός για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος θα έχει τα εξής υποέργα:

  • Θήβα – Άμφισσα
  • Λαμία – Καρπενήσι
  • Λειβαδιά
  • Χαλκίδα

Ο διαγωνισμός για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει τα εξής υποέργα:

  • Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά
  • Βέροια
  • Κατερίνη
  • Κιλκίς – Σέρρες

Ο διαγωνισμός για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα έχει τα εξής υποέργα:

  • Κομοτηνή
  • Αλεξανδρούπολη
  • Δράμα
  • Καβάλα
  • Ξάνθη
  • Ορεστιάδα

Η κατανομή των υποέργων έγινε από τη διοίκηση της ΔΕΔΑ με τη λογική του επιμερισμού έτσι ώστε, αφενός μεν να ικανοποιούνται οι βέλτιστες συνθήκες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την παροχή ευκαιριών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφετέρου δε να μπορούν να επιτευχθούν οι μέγιστες εκπτώσεις από τους ενδιαφερόμενους εργολάβους.

Κάθε εταιρεία μπορεί να «χτυπήσει» όσα και όποια υποέργα θέλει, ωστόσο δεν μπορεί να αναλάβει παρά μόνον ένα υποέργο σε κάθε Περιφέρεια. Το ποιο υποέργο θα ανατεθεί, μάλιστα, σε κάθε εταιρεία, θα αποφασιστεί από τη ΔΕΔΑ με κριτήριο την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος συνολικά για κάθε Περιφέρεια.΄

Όπως προαναφέρθηκε, οι διαγωνισμοί θα αφορούν ενιαία, τόσο το κατασκευαστικό έργο όσο και την προμήθεια υλικών εκτός από την προμήθεια έξυπνων μετρητών, αποσυμπιεστών CNG και σταθμών μέτρησης – ρύθμισης που θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλων διαγωνιστικών διαδικασιών από τη ΔΕΔΑ.

Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι για να προκύψουν οι προϋπολογισμοί των υλικών έγινε ανοιχτή διαδικασία προσφορών από την αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμοληψίες με τη μέθοδο αυτή να «δώσουν» τιμές κατά 25 -30% χαμηλότερες από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν εκπονηθεί (διαφορετικά για κάθε πόλη), το αργότερο Ιούλιο με Αύγουστο του 2019 θα «έχουν μπεί μπουλντόζες» για την υλοποίηση των έργων και στις 18 πόλεις (Οι πέντε από αυτές και συγκεκριμένα Ορεστιάδα, Βέροια, Γιαννιτσά, Άμφισσα και Καρπενήσι, θα τροφοδοτηθούν μέσω συστήματος Συμπιεσμένου Αερίου – CNG και όχι με αγωγό).

Στο τέλος του 2021 θα έχουν τελειώσει όλα τα δίκτυα και θα συνεχιστεί η διαδικασία των συνδέσεων καταναλωτών μέχρι τα μέσα περίπου του 2023.

Αναλυτικά η περιγραφή των έργων

Τα έργα στις τρείς Περιφέρειες είναι τα εξής:

  • Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει έξι (6) κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας). Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 150 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).

  • Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει έξι (6) κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Βέροιας και Αλεξάνδρειας (νομός Ημαθίας), Κατερίνης (νομός Πιερίας), Σερρών (νομός Σερρών), Γιαννιτσών (νομός Πέλλας) και Κιλκίς (νομός Κιλκίς). Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 140 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).

  • Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει έξι (6) κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Λαμίας (Νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (Νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (Νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (Νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (Νομός Ευρυτανίας).

Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 210 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΕΔΑ για τα ανωτέρω έργα:

“Η ΔΕΔΑ ανακοινώνει ότι υπογράφηκαν ήδη οι Αποφάσεις ένταξης στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020) των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των έργων κατασκευής δικτύων διανομής Φ.Α. σε 18 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. Ευρώ περίπου. Ειδικότερα: Ο προϋπολογισμός (πλέον ΦΠΑ) για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ανέρχεται σε 56,56 εκατ. ευρώ, για την Κεντρική Μακεδονία σε 40,15 εκατ. ευρώ και για την Στερεά Ελλάδα σε 42,27 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα ποσά, το 50% θα χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από ήδη συναφθέν δάνειο με την Ε.Τ.Επ. ύψους 48 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος ώστε εντός του Ιαν.2019 να δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων. Αναλυτικότερα θα δημοπρατηθούν, μέσω του πλαισίου που θέτει ο Ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων τα κάτωθι υπό έργα:

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος:
  • Θήβα – Άμφισσα
  • Λαμία – Καρπενήσι
  • Λιβαδειά
  • Χαλκίδα
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
  • Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά
  • Βέροια
  • Κατερίνη
  • Κιλκίς – Σέρρες
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης:
  • Κομοτηνή
  • Αλεξανδρούπολη
  • Δράμα
  • Καβάλα
  • Ξάνθη
  • Ορεστιάδα

Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα αφορούν τόσο το κατασκευαστικό έργο όσο και την προμήθεια υλικών, εκτός από την προμήθεια έξυπνων μετρητών, αποσυμπιεστών CNG και σταθμών μέτρησης – ρύθμισης που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών, αλλά ταυτόχρονων, διαγωνιστικών διαδικασιών από τη ΔΕΔΑ.

Με βάση τον αναλυτικό χρονικό προγραμματισμό της ΔΕΔΑ, υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο 2019 θα έχουν εγκατασταθεί οι εργολαβίες στις 18 αυτές πόλεις και θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Πρόκειται για τα πρώτα μεγάλα έργα αεριοδότησης στην ελληνική περιφέρεια, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και την τόνωση των τοπικών οικονομικών τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αυτά τα έργα θα επιφέρουν.

Η ΔΕΔΑ ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους στα σημαντικά αυτά έργα -Περιφερειάρχες, Υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης, Υπ .Ενέργειας, Ε.Τ.Επ και Όμιλο ΔΕΠΑ- και δεσμεύεται για την ανάπτυξη συνεργειών με τους κατά τόπους αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, με στόχο την μεγιστοποίηση των ωφελειών των τελικών καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών.

Η ελληνική περιφέρεια βγαίνει πλέον από την ενεργειακή απομόνωση και θα δει σύντομα τα απτά αποτελέσματα της συνολικής αναβάθμισης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει