Σταθάκης: Χώρα-παράδειγμα η Ελλάδα, στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει χώρα-παράδειγμα τόσο στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής όσο και στην αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αφορούν στην ενέργεια.

Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ότι η ορμή των αλλαγών στον τομέα είναι αντίστοιχη εκείνων που σημειώθηκαν στις τηλεπικοινωνίες, πριν από δύο δεκαετίες.

Ο υπουργός ανάφερε επίσης ότι:

Εχει ενεργοποιηθεί η Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα, με αποστολή την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε έναν ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Έναν οδικό χάρτη που με σαφήνεια θα περιγράφει το μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος και της αποδοτικότητας, ποσοτικά και ποιοτικά.

Υλοποιείται το σχέδιο της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε αυτά να μην εξαρτώνται πλέον από ρυπογόνες πηγές. Ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου (ΔΕΗ ΔΕΗ -0,82%, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ) με παράλληλη αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, με την προώθηση μεγάλων έργων υποδομής σε συνεργασία με γειτονικές χώρες.

Προωθούνται προγράμματα ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και δημόσιων κτηρίων, με επενδύσεις που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Επίσης, σύντομα θα παρουσιαστεί δέσμη πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές (οχήματα, πλοία) με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, πρωτίστως σε υποδομές.

ECO & Ενέργεια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει