Στα €500 – 600 εκ. το χρόνο τα έσοδα από το Αφροδίτη

epa01413598 A File photo dated 20 November 2003 of P-26 platform, anchored 175 kilometers from the shores of Rio de Janeiro, Brazil, where one hundred thousand oil barrels are extracted per day. The five-days-strike started 14 July 2008 by employees of Brazilian oil company Petrobras at the Campos sea basin, responsible for the 80 per cent of the oil produced by Brazil, paralyzed the works in 33 of 42 sea platforms in the region, according to union sources. EPA/MARCELO SAYAO

Στα €500 – 600 εκατομμύρια ετησίως, σε σημερινές τιμές, σε ένα ορίζοντα 12ετίας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

 

Ο υπουργός ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών για το εθνικό ταμείο επενδύσεων που διέπει τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μεν ότι είμαστε ακόμη μακριά από την έναρξη της ροής εσόδων από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, η οποία τοποθετείται μετά το 2020, υπογραμμίζοντας δε την ανάγκη έγκαιρης έγκρισης του νομοσχεδίου.

 

«Εκείνο που το καθιστά επείγον και σημαντικό να θεσπιστεί από τώρα είναι για να στείλουμε και προς το εξωτερικό αλλά και κυρίως στο εσωτερικό πολύ έγκαιρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κύπρος προσεγγίσει το ζήτημα της διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες με ένα σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο», είπε. Σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για τη ροή εσόδων αφορούν το μόνο επιβεβαιωμένο κοίτασμα και όχι τυχόν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Η κατανομή των εσόδων

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ενόσω το δημόσιο χρέος βρίσκεται άνω του 80%, ποσοστό έως το 50% των καθαρών εσόδων θα διοχετεύονται για τη μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο προς τη δημιουργία του αποθεματικού του ταμείου. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αν συνεχιστεί η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, το χρέος προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω του 100% το 2020.

 

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η μείωση του χρέους συνεπάγεται όφελος και για της σημερινές γενεές λόγω της μείωσης του χρέους και των δαπανών εξυπηρέτησής του. Εξήγησε δε ότι τα έσοδα δεν αφορούν μόνο τις εισπράξεις από την εκμετάλλευση του ΦΑ, αλλά και τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως τα έσοδα από τους γύρους αδειοδότησης. Όταν το δημόσιο χρέος, είπε, υποχωρήσει μεταξύ 60 – 80%, τότε ποσοστό 75% των εσόδων διοχετεύεται στην δημιουργία του αποθεματικού και το υπόλοιπο στη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ όταν το δημόσιο χρέος υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ, τότε το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύονται για την δημιουργία του ταμείου.

 

Διευκρίνισε πως το ταμείο θα μπορεί να διοχετεύει στον προϋπολογισμό ποσοστό των εσόδων του, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ στον κρατικό προϋπολογισμό, όταν το αποθεματικό του ταμείου φτάσει στο 30% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό θα διοχετεύεται για αναπτυξιακές δαπάνες και επενδυτικούς σκοπούς.

 

Επενδύσεις σε ποιοτικά ομόλογα μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του ταμείου

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε με βάση μεταβατική διάταξη, μέχρι το αποθεματικό του ταμείου φτάσει στο 3%, για να αρχίσει η λειτουργία του, τα έσοδα θα επενδύονται σε ποιοτικά ομόλογα τρίτων κρατών. Η επένδυση, πρόσθεσε, θα ανατίθεται είτε στην ΚΤΚ ή από επενδυτικό οίκο. «Όταν ξεκινήσει η ροή εσόδων θα πρέπει να επενδύονται σε ομόλογα κάποιου κράτους όπως η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει