Συνάντηση με Αλ. Τσίπρα ζήτησαν οι Αζέροι

Kρίση στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν κινδυνεύουν να προκαλέσουν οι χειρισμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, με τους Αζέρους να κάνουν λόγο για «μη εποικοδομητικές θέσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων» και να ζητούν επισήμως συνάντηση μόνον με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το όλο θέμα.

 

Η αζέρικη πλευρά έχει ήδη καταθέσει επίσημο αίτημα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναφέρει ο έγκυρος ιστότοπος «News.Az», που συχνά μεταφέρει απόψεις της κυβέρνησης του Μπακού.

 

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μη εποικοδομητικές θέσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων (σ.σ. της ελληνικής πλευράς) το Αζερμπαϊτζάν εμμένει στο αίτημα για συνάντηση μόνον με τον πρωθυπουργό και ελπίζει ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί», αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου. «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη συνάντηση, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να συζητήσει τις δυσκολίες στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ θα είναι ο επικεφαλής της αζέρικης αντιπροσωπείας. Η αζέρικη πλευρά ενδιαφέρεται μόνον για ένα ερώτημα: Θέλει η ελληνική κυβέρνηση να δει τη Socar σαν μεγάλο επενδυτή στην ελληνική οικονομία; H SOCAR ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των μη εποικοδομητικών βημάτων που έκαναν ορισμένα άτομα, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί. Συνεπώς, τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ μειώθηκαν. Θέλουμε συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για τις αλλαγές αυτές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ προσπάθησε να επικοινωνήσει με την αζέρικη πλευρά, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

 

Η σκληρή δήλωση με τις θέσεις των Αζέρων έρχεται ακριβώς μία ημέρα μετά την εισήγηση ΔΕΣΦΑ, την οποία έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ, για αύξηση των τιμολογίων κατά 23,2%, έναντι 68% που προσέβλεπαν οι Αζέροι με την παλαιά μέθοδο υπολογισμού, την οποία κατήργησε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τον Ιούλιο, προκαλώντας τη ρήξη με τη Socar. Η εταιρεία εκτιμά ότι η αλλαγή της μεθοδολογίας έχει μειώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του ΔΕΣΦΑ κατά 40%-50%. Οι Αζέροι έχουν ζητήσει είτε ανάλογη μείωση του τιμήματος, είτε αλλαγή της μεθοδολογίας, διαφορετικά έχουν δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση δεν έχει νόημα.

 

Οι Ιταλοί

Εν τω μεταξύ, η συνάντηση που είχε προχθές η ηγετική ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της ιταλικής Snam, που θα αγοράσει το 17% του ΔΕΣΦΑ αν ευοδωθεί το deal με τους Αζέρους, δεν φαίνεται να πήγε όπως θα ήθελε το υπουργείο. Οι Ιταλοί εξέφρασαν μεν το ενδιαφέρον τους για τον ΔΕΣΦΑ, διαμήνυσαν όμως ότι δεν θα προβούν σε κινήσεις χωρίς τη Socar, με την οποία έχουν καλή συνεργασία και είναι συνεταίροι στον αγωγό μεταφοράς αερίου ΤΑΡ. Η δημόσια διαβούλευση για τα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ λήγει σήμερα.

 

(Μ. Πίου, Ημερησία, 22/09/2016)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει