Ψήφος εμπιστοσύνης στο φυσικό αέριο από τα ξενοδοχεία

Μεγάλοι καταναλωτές όπως τα ξενοδοχεία ήταν οι πρώτοι που επωφελήθηκαν από την οικονομία που προσφέρει το φυσικό αέριο, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα τους προσέφερε η σύνδεση στο υπάρχον δίκτυο.

 

Όλοι πλέον στην Αττική είναι ενήμεροι ότι το φυσικό αέριο είναι απόλυτα ασφαλές και η χρήση του προσφέρει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και λειτουργικά οφέλη. Πρώτοι όμως οι Μεγάλοι Καταναλωτές του λεκανοπεδίου ήταν αυτοί που με την έλευση του καυσίμου στο δίκτυο διανομής είδαν την ευκαιρία και επωφελήθηκαν από αυτήν. Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία  που βρίσκονται εντός ενεργού δικτύου φυσικού αερίου στην Αττική χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η πρωτοπορία τους στην υιοθέτηση του καυσίμου οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι αναγνώρισαν τα πολλαπλά οφέλη τα οποία θα προσέφερε το φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις τους και αφετέρου στην αυξανόμενη τάση μέσω των δραστηριοτήτων τους να αναζητούν τρόπους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον.

 

Όλα αυτά τα χρόνια και εν μέσω σημαντικών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν για το δίκτυο και τις υποδομές φυσικού αερίου, το αέριο παρέμεινε με μεγάλη διαφορά η οικονομικότερη επιλογή με την μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από όλα τα συμβατικά καύσιμα. Αποτέλεσε σύμμαχο των Μεγάλων Καταναλωτών τόσο στις προσπάθειες τους για ανάπτυξη τα έτη προ της οικονομικής κρίσης, όσο και στις προσπάθειες τους για επιβίωση τα τελευταία έτη.

 

Το 2014, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ξενοδοχείων έκλεισε μία δεκαετία χρήσης φυσικού αέριου. Το φυσικό αέριο στον τριτογενή τομέα χρησιμοποιείται για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού, παραγωγή ατμού για πλυντήρια, συσκευές εστίασης, ενώ πλέον η χρήση του έχει επεκταθεί και στην αυτοκίνηση, με τους επαγγελματικούς στόλους των ξενοδοχείων να παρουσιάζουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου από το φυσικό αέριο. Η εξοικονόμηση που προσφέρει το καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο ξεπερνά καθ’ όλα τα έτη της τελευταίας δεκαετίας το 30%, ενώ για την αντικατάσταση ηλεκτρισμού στις μικρότερες χρήσεις των κουζινών η διαφορά του φυσικού αερίου αγγίζει το 50%. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί η χρήση του φυσικού αερίου σε μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας για την παραγωγή και την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο διανομής.

 

Γιώργος Μποτής, 
Τεχνικός Διευθυντής, Hilton Αθηνών
«Το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών συνδέθηκε με το φυσικό αέριο λίγο πριν την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Χρησιμοποιούμε το καύσιμο για την θέρμανση, το ζεστό νερό, καθώς και τις συσκευές μαζικής εστίασης των εστιατορίων του ξενοδοχείου. Η εξοικονόμηση και η ευκολία που μας προσφέρει το φυσικό αέριο είναι σημαντική για το ξενοδοχείο. Σημαντική, όμως, για το Hilton Αθηνών είναι και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Σε αυτό το σκοπό συντελεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας που λειτουργεί με φυσικό αέριο από την 3η Ιανουαρίου του 2014. Από την μονάδα αυτή καλύπτουμε πλέον ακόμη και σημαντικό μέρος των απαιτήσεων του ξενοδοχείου σε ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτιμούμε ότι με την συγκεκριμένη μονάδα θα περιορίσουμε σημαντικά το ποσοστό CO2 που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος».

 

Μπραζίτικος Γιάννης

Ιδιοκτήτης Ξενοδοχείου OSCAR, Σταθμός Λαρίσης

Από την πολυετή εμπειρία μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής γνωρίζω καλά ότι οι συνάδελφοι του κλάδου μας έχουν εγκαίρως, από τα πρώτα χρόνια του φυσικού αερίου στην Αττική, αναγνωρίσει και εκμεταλλευτεί την ευκαιρία χρήσης του. Το ξενοδοχείο μας είναι από τα πρωτοπόρα του κλάδου, όχι γιατί έχει φυσικό αέριο πάνω από μια δεκαετία για θερμικές χρήσεις, αλλά γιατί το 2005 επενδύσαμε σημαντικά για την πλήρη κάλυψη και της ψύξης του Ξενοδοχείου OSCAR με το φυσικό αέριο. Στην πολυετή συνεργασία μου με το φυσικό αέριο, εκτός των αδιαμφισβήτητων λειτουργικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του, έχω να παρατηρήσω την προσωπική επαφή και την πραγματική συνεργασία με τους ανθρώπους της εταιρείας».

Σήμερα στην Αττική είναι συνδεδεμένα όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία και περίπου 300 μεσαία και μικρά ξενοδοχεία. Το ποσοστό των συνδεδεμένων ξενοδοχείων είναι περίπου 90% των μονάδων του κλάδου που βρίσκονται επί ενεργού δικτύου. Η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου στην συγκεκριμένη χρήση ξεπερνά το 40% για θέρμανση και ζεστό νερό και το 50% για χρήσεις μαζικής εστίασης.

 

Iveco Daily Natural Power: Πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων

Με εντυπωσιακή στιβαρότητα, ποιότητα κατασκευής και μακρόχρονη εμπορική επιτυχία, το Iveco Daily Natural Power συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αποδοτικών επαγγελματικών οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, οι κορυφαίες εκδόσεις «Tourys» στην mini-bus γκάμα του ιταλικού μοντέλου, διακρίνονται για το κορυφαίο επίπεδο άνεσης και ασφάλειας που προσφέρουν.

Έχοντας αποσπάσει τον τίτλο του «International Van of the Year» για το 2015, η νέα γενιά Iveco Daily επιδεικνύει μια εξαιρετική εικόνα σε ότι αφορά στην ποιότητα των υλικών από τα οποία απαρτίζεται και την αξιοπιστία των δοκιμασμένων μηχανικών του μερών ενώ, την ίδια στιγμή, η νέα σχεδίαση του αμαξώματος και του εσωτερικού του, πέραν του ότι είναι ελκυστική, σύγχρονη και καλαίσθητη, έχει συμβάλλει στη μείωση του αεροδυναμικού συντελεστή του οχήματος κατά 6% (0,316 από 0,335) σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
Χάρη σε στοιχεία όπως το μεγάλο μεταξόνιο, το στιβαρότερο πλαίσιο, οι νέες αναρτήσεις και φυσικά, οι αποδοτικοί κινητήρες τεχνολογίας Euro6 (διατίθενται και εκδόσεις με καύσιμο το φυσικό αέριο απευθείας από τη γραμμή παραγωγής), το Iveco Daily Tourys Mini-Bus είναι σε θέση να προσφέρει άνετες και ασφαλείς μεταφορές έως και 22 επιβατών στο εσωτερικό του, ενώ ο οδηγός θα εκτιμήσει δεόντως την πολύ καλή εργονομία του κόκπιτ καθώς και την ουδέτερη οδική συμπεριφορά του ιταλικού μοντέλου κάτω από όλες τις συνθήκες.
Παράλληλα, το κόστος αγοράς, χρήσης και συντήρησης του Iveco Daily είναι ακόμη ένας παράγοντας που κάνει δελεαστικότερη την περίπτωση των εκδόσεων Tourys και στην ελληνική αγορά των Mini-Buses.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει