Πρώτες αιτήσεις για σύνδεση με φυσικό αέριο από νοικοκυριά

Πρώτες αιτήσεις για σύνδεση με φυσικό αέριο από νοικοκυριά

Χρήση της νέας ρύθμισης για αυτονομία στο φυσικό αέριο άρχισαν να κάνουν πολλά νοικοκυριά που ήταν εγκλωβισμένα στους κανονισμούς των πολυκατοικιών και στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η διευκρινιστική εγκύκλιος που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Ενέργειας.

 

Η ΕΠΑ Αττικής έχει δεχθεί ήδη τις πρώτες αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου από καταναλωτές που δεν είχαν διασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση του «50 συν 1» από τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών τους, προϋπόθεση που καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στον νόμο 4447/2016 για τον χωρικό σχεδιασμό, στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση σύνδεσης στην ΕΠΑ Αττικής και σε διάστημα δύο μηνών περίπου να έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου και να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του καυσίμου.

 

Επιφυλακτικοί είναι ακόμη καταναλωτές που διαμένουν σε πολυκατοικίες όπου λειτουργεί η κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο. Αυτό γιατί ένα από τα βασικά θέματα που αναμένεται να ρυθμίσει η διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ είναι το κατά πόσο και σε τι ποσοστό θα επιβαρύνονται με πάγια και άλλα λειτουργικά έξοδα της κεντρικής θέρμανσης καταναλωτές που θα επιλέξουν την αυτονομία του φυσικού αερίου. Για τους ενοίκους πολυκατοικιών που είτε δεν έχουν κεντρική θέρμανση είτε δεν λειτουργεί δεν αναμένεται να προκύψει κάποια επιβάρυνση.

 

Ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου έχει μικρές διαστάσεις και βάρος και τοποθετείται στον τοίχο, σε ημιυπαίθριο χώρο (π.χ. μπαλκόνι) ή ακόμη και στον εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος (π.χ. κουζίνα ή μπάνιο). Ο λέβητας συνδέεται με το κύκλωμα νερού θέρμανσης των εγκατεστημένων καλοριφέρ, καθώς και με το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης του διαμερίσματος. Έτσι, το ζεστό νερό κυκλοφορεί αποκλειστικά στα κυκλώματα νερού του διαμερίσματος. Σε σημείο του κτιρίου τοποθετείται μετρητής φυσικού αερίου από τον οποίο ξεκινά σωλήνωση που καταλήγει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα και ειδικότερα στον εγκατεστημένο λέβητα για την τροφοδότησή του με φυσικό αέριο. Έτσι, ο ατομικός λέβητας εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση καλύπτει και τις ανάγκες για ζεστό νερό, ενώ μπορεί να συνδεθεί και με άλλες συσκευές όπως κουζίνα και στεγνωτήρα.

 

Η εξοικονόμηση στη θέρμανση από τη χρήση του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο ξεπερνάει το 35%, ενώ για το ζεστό νερό η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση διαμερίσματος ανέρχεται περίπου στις 2.000 ευρώ και για κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου στις 5.000 ευρώ. Όπως αποκάλυψε η «Κ», με απόφαση της ΡΑΕ οι ΕΠΑ μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κόστος εσωτερικής εγκατάστασης, όπως και τα τέλη σύνδεσης, μεταφέροντας το κόστος στα τιμολόγια φυσικού αερίου.

(Καθημερινή)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει