Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν CNG

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν CNG

Η χρήση του φυσικού αερίου (CNG) στους εμπορικούς στόλους –ειδικά στο εξωτερικό- αποτελεί «υπόθεση ρουτίνας» και όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, οι μικρότεροι ακολουθούν τους μεγαλύτερους με αποτέλεσμα την ίδια προτίμηση να έχουν αρχίσει να δείχνουν και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

 

Ενθαρρυντικά στη στροφή που σημειώνεται στο «πράσινο καύσιμο» λειτουργεί η ανάπτυξη των υποδομών ανεφοδιασμού, με τα πρατήρια φυσικού αερίου (CNG) να αυξάνονται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Η διεύρυνση του δικτύου ήταν φυσική συνέπεια της αυξανόμενης ζήτησης για το φυσικό αέριο, καθώς σήμερα κυκλοφορούν περίπου 20.000.000 οχήματα φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, ενώ όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν μοντέλα φυσικού αερίου, τα οποία προσαρμόζονται στις σύγχρονες επιταγές για μείωση της εκπομπής αερίων.

 

Παραδείγματα επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο

Διεθνείς όμιλοι όπως η Coca-Cola, η Fedex, η Ups, η ΑΤ&Τα, η Waste Management και η Frito-Lay έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια για την αγορά οχημάτων φυσικού αερίου. Μόνο η ΑΤ&Τ έχει ξοδέψει πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο για να αγοράσει πάνω από 8.200 οχήματα φυσικού αερίου (CNG), ενώ όσον αφορά στις μικρότερες επιχειρήσεις, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων από τον κλάδο των υπηρεσιών και του εμπορίου εμπιστεύονται τα οχήματα φυσικού αερίου για να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

 

Στην Ελλάδα οι φορείς και οι τοπικές αρχές στρέφονται επίσης στα οχήματα φυσικού αερίου, με πρόσφατο παράδειγμα τον δήμο Αθηναίων που χρησιμοποιεί οχήματα φυσικού αερίου για τις υπηρεσιακές ανάγκες μεταφοράς. Ακόμη, ελεύθεροι επαγγελματίες όπως είναι οι οδηγοί ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αγοράζουν νέα οχήματα διπλού καυσίμου ή μετατρέπουν το συμβατικό τους όχημα σε φυσικού αερίου. Δημόσιες συγκοινωνίες όπως τα λεωφορεία του ΟΣΥ αλλά και απορριμματοφόρα στην Αττική καίνε CNG και συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

 

Η αεριοκίνηση αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και στην Ελλάδα με ένα διευρυμένο δίκτυο ανεφοδιασμού και τις αυτοκινητοβιομηχανίες έτοιμες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός νέου οδηγού ή μιας οικογένειας αλλά και να προσφέρουν πολυτελείς εκδόσεις ή οχήματα για επαγγελματική χρήση.

 

Τα πλεονεκτήματα των οχημάτων φυσικού αερίου είναι πολλά. Θεωρούνται, βάσει μετρήσεων, οικονομικότερα, είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και επιτρέπεται να εισέλθουν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε επιβατηγά πλοία και πάνω από όλα (χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές καυσαερίων) να κυκλοφορούν σε περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας (π.χ. ζώνες δακτυλίου). Ακόμη, το φυσικό αέριο δεν έχει καμία σχέση με το υγραέριο. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG.

 

Ως προς την απόδοση του καυσίμου, ένα κιλό φυσικού αερίου κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει